Far Cry 4

Herná značka Far Cry zažila pri svojom vydaní obrovský úspech. Na roky jej vydania to bola fantastická FPS strieľačka s otvoreným svetom a perfektným príbehom.

PS4
pridal gabk0 2.3.2015 o 12:17 pod používateľské recenzie

8.0


Herná značka Far Cry zažila pri svojom vydaní obrovský úspech. Na roky jej vydania to bola fantastická FPS strieľačka s otvoreným svetom a perfektným príbehom. Prvá časť sa odohrávala na tropických ostrovoch, ktoré pripomínali raj na zemi, avšak ich „osídlenci“, to bolo niečo iné. Strach a hrôza. Druhá časť tejto parádnej značky sa preniesla na kontinent do Afriky. To bol ale ten problém, druhá časť mala niečo do seba, avšak značka Far Cry nastavila latku vysoko a nesplnila očakávania. Far Cry 3 sa niesol v štýle prvej časti. Otvorený svet, parádny príbeh, mnoho možností a čo by čert nechcel, opäť na tropickom ostrove.

A je to tu. Far Cry 4. Ďalšia časť famóznej značky, odohrávajúca sa niekde úplne inde. V horách a na inom kontinente – V Ázii.

Hlavný príbeh sa točí okolo postavy menom Ajay Ghale. Americký občan s neamerickými koreňmi. Ajay Ghale je na ceste do fiktíveho štátu Kyrat kde má splniť posledné želanie jeho zosnulej matky – vysypať jej popol. Štát  Kyrat  je napodobneninou Nepálu. Všade okolo vás sú hory (Himaláje), príroda, ktorá nie je taká bezpečná, ako sa na prvý pohľad zdá, obrovské množstvo nepriateľov ako aj území, mnoho nebezpečných zvierat, no všade naokolo zúri vojna. Vojna medzi šialeným diktátorom Paganom Minom a Golden Path.

Po čase ale zistíte, že Vaša cesta do Kyratu nie je náhodná a ani samotné želanie Vašej matky nie je také „jednostranné“ ako sa zdá. Vaše priezvisko je v Kyrate známe, bude aj vaše meno ?

Far Cry 4 nemení svoju identitu po obrovskom úspechu predchádzajúcej časti. Všetko čo sa zmenilo je len prostredie a príbeh. Štát Kyrat je obrovský a rozdelení na viacero častí. Západojužná strana je väčšinou obsadená skupinou Golden Path, tá severovýchodná patrí diktátorovi Paganovi Minovi a jeho mužom.

Vaše priezvisko sa spája práve so skupinou Golden Path. Váš otec a Vaša matka boli členmi už zmienenej skupiny. To, že sa vraciate do Kyratu nie je len náhoda, ale čo potom ? Malo to tak byť ? Bol to Váš osud, mali ste to už predurčené ? Po drsnom začiatku v hre zistíte aká situácia v Kyrate vládne a ste predsa Ajay Ghale, potomok „slávnych“ Ghale-ovcov a tak nemôžete nič nechať na náhodu.

Príbehové misie v hre síce patria medzi dôležité časti hry, avšak ich splnenie je len akýmsi „pred tréningom“,  na to čo Vás tam vonku čaká. Štát Kyrat je nádherný, až tak nádherný, že je nebezpečný. Všade navôkol sa nachádzajú, lesy, jaskyne, jazerá, vysoké hory na ktorých bez kyslíku neprežijete ani päť minút. Po celom Kyrate sú roztrúsené poklady, plagáty, modlitebné zvony... Samozrejme v Kyrate žije aj množstvo zvierat, väčšinou nebezpečných, avšak ich zabitie Vám umožní stiahnuť ich z kože, vďaka čomu môžete orgány predať, vytvoriť si z kožušiny mnoho vecí...

Tak ako predchádzajúca časť, tak aj Far Cry 4 obsahuje množstvo vedľajších misií. Opäť tu môžete obsadiť nepriateľské veže pod vedením nepriateľov pracujúcich pre Pagana Mina. Môžete hrať preteky na dopravných prostriedkoch, zabiť nepriateľa vopred určeným spôsobom, hra dostala aj tzv. Karmické udalosti pri ktorých oslobodzujete nevinných civilistov či vstúpiť do bojovej arény, v ktorej bojujete proti nepriateľom či už v ľudskej alebo zvieracej podobe. Mimo Kyratu sa nachádza aj „tajomný“ svet Shangri-La v ktorom sa dozvedáte niečo o Kyrate, ale hlavne zbierate staré Kyratské zvytky. Skrátka Ubisoft nestavil len na príbeh a tak Vám hra aj po 20 hodinách hrania má stále čo ponúknuť.

 Po Kyrate samozrejme nebudete chodiť len pešo. Hra ponúka široký zoznam dopravných prostriedkov ako vozidlá (terénne džípy, sedany, nákladné autá), štvorkolky, lode či malá helikoptéra, ktorá parádne zapadá do hry. Taktiež je možné použiť aj teleport, ktorý je vhodný na väčšie vzdialenosti.

Samotná hra disponuje aj mnohými novinkami ako napr. jazdou na slonovi, ktorú je možné aj vylepšiť cez upgrade. Ak Vám ale táto cesta nevonia (nie každému!), tak máte na možnosť ďalšie varianty, ako napr. stealth zabíjanie, či zabíjanie z väčšej vzdialenosti pomocou sniperky či už tradičné zabíjanie pomocou automatických zbraní. Hra Vám ponúka široký výber možností zlikvidovania nepriateľa, či obsadzovania jeho územia.

Keď sa bavíme o zbraniach, tak Ubisoft nám ponúkol opäť široký výber zbraní. Po celom Kyrate nájdete rôzne zbranie, pištole, automatické zbrane (AK47) a iné, RPG, plameňomety, sniperky, luky, granáty, C4 a mnoho ďalších. Samozrejme každú zbraň si viete vylepšiť za peniaze v podobe Kyratskej meny K.

Grafická stránka hry je na vysokej úrovni a to aj na NextGen. Verzia na Playstation 4 beží v rozlíšení 1080p pri 30 FPS, pričom pád FPS som nezažil ani pri obrovskej akcii. Vývojári vyťažili NextGen na maximum, ale dokázali ho „skorigovať“, tak aby fungoval bezchybne a bez pádov FPS. Prostredia sú graficky perfektne spracované, či už fyzika prírody, ako aj samotné Himaláje, okolie okolo jazier, jaskyne a vlastne celý svet vyzerá graficky perfektne.

 Ubisoft opäť ukázal, že značka Far Cry je silná a prekonať ju nebude vôbec jednoduché, o to ťažšie bude prekonať Far Cry 4. S čím som si istý a prikláňam sa k názorom mnohých recenzentov je to, že Far Cry 5 musí byť iný. Pri Far Cry 4 to možno fungovalo, aj keď nie každý to prijal, no Far Cry 5 by mal zažiť zmenu nie len v podobe prostredia a príbehu.

 

8/10

+

Grafika

Prostredie

Kyrat (Himaláje)

-

Len nové prostredie a príbeh

 



napísal gabk0 2.3.2015



Páči sa mi!

8.0
FAR CRY 4

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 20.11. 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18442)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk