FIFA 2006

PC
pridal peter5number 1.11.2005 o 20:46 pod používateľské recenzie

8.8


Zatiaľ čo séria NHL nemá konkurenciu a nemusí s každým novým dielom prinášať špičkové novinky, u Fify je situácia úplne obrátená. Po krku jej drzo šliape Pro Evolution Soccer a ak si chce náš miláčik od EA Sports udržať fanúšikov, musí priniesť razantné a prospešné zmeny hoci i po každej hernej stránke. Dočítal som sa, že autori pri výrobe Fifa 06 ako prvé zmazali zdrojové kódy z predošlých dielov a dá sa povedať, že začínali úplne odznova. Neviem, od ročníka 2003 som štrajkoval a tak som posledné dve Fify nehral a neviem nakoľko sa i napriek týmto slovám zmenil herný systém. Môj osobný názor mi však nikto nevezme, t.j. Fifa 06 je pre mňa najlepší diel série.

Škoda, veľmi ma mrzí zbytočne dobabrané menu a inteligencia súpera, totiž pri prvých zápasoch som sa cítil ako keby som našiel svoj virtuálny futbalový raj. Fifu by som po prvých skúsenostiach neohodnotil pod 90%, no čas nakoniec ukázal skutočnú tvár na prvý pohľad špičkovej futbalovej simulácie.

Začal som tak trošku povrchným opisom, inu nemám v pláne písať dlhú recenziu ktorú by sa Vám ani nexcelo čítať a tak radšej stručne opíšem, dúfam že najpodstatnejšie aspekty tejto hry.

Zrejme je to už normálka, keď si na začiatku napr. manažérskeho módu nemôžete vybrať svoj obľúbený tím a nejaký čas sa musíte prepracovávať do lepšieho mužstva...ale ako predĺženie „neobmedzenej“ hracej doby je to celkom v pohode . V mojom prípade som si vybral anglickú championship (pozn.- championship je druhá angl. liga) a tím s krásnym názvom, Crystal Palace. Už Vám musí byť jasné, že sa chystám opisovať manažérsky mód. Zvolil som si svoju „fotku“ z pár kyslých ksichtov, napísal svoje meno (Peter Perez ) a vybral sponzora (Gamestar). Po pár skriptoch v podobe novín a e-mailoch som sa preklikal do hl. manažérskeho menu. Zo začiatku menej prehľadné menu ponúka iba zopár možností napr. na nákup (iba cez prestupové obdobie), vyslanie skauta a pod. Nie je tu toho veľa a rýchlo sa zorientujete. Po každom zápase sa Vám ukáže tabuľka o tom v akej forme sú Vaši hráči a zistíte aj to, ako sa zvýšila/znížila tímová morálka (tzv. chémia), podpora fanúšikov a či sa rozkýva stolička pod Vaším postom . Okrem toho, niekedy sa na Vás vyrútia média s otázkami typu „čo hovoríte na Vašu prehru?“ alebo miestami totálnymi somarinami ako „na tréning prišiel mladý hráč s frajerským účesom, proti čomu sa postavili staromódny veteráni...“ a vy máte na výber tri možnosti ako zareagovať. Podľa Vašej odpovede závisí aj to či sa vedeniu opäť o čosi viac zapáčite alebo v ich očiach klesnete. Celkom zábavné rozptýlenie a to sme sa ešte nedostali ani k hre samotnej...

Ok, opísali sme si základy manažérskeho módu a keďže rozbor zápasu si chcem nechať ako bonbónik na koniec recenzie, opíšem ešte ostatné zložky hry. Celkový dizajn menu je dosť ošúchaný, klikanie je hrozne pomalé, miestami hra ignoruje existenciu myšky a čo je najhoršie, usejvujete sa temer k smrti. Zato musím pochváliť tvorbu hráčov, kde si môžete vymodelovať skutočne seba a kým sa vyhráte so všetkými nastaveniami...dokonale zabijete čas. Či sa tu dajú tvoriť aj tímy, na to som ešte neprišiel . Druhá vec čo sa mi páči sú videá spustiteľné priamo v menu. Ozaj, zabudol som spomenúť fanshop. To je taká vecička v nastaveniach kde si odomykáte rôzne bonusy (napr. opisy historických hráčov, štadióny, lopty, dresy, tímy, ligy, nové prvky na tvorbu hráčov a pod.). Odomykáte si ich za body, ktoré získavate počas sezóny, napr. keď strelíte 50 gólov, vyhráte po sebe 10 zápasov alebo vyhráte ligu majstrov, resp. pohár. Celkovo to vypadá, že v novej Fife sa nudiť nebudete. Mimo spomínaného manažérskeho módu je tu ešte Tournament a iné „povinné“ ligy a súťaže.

Zvuková stránka hry je tvorená tradične komentárom, výkrikmi divákov a kopnutiami do lopty. Komentár sa mi celkom pozdáva no opäť je celkom predvídateľný a miestami oneskorený. Okrem toho, komentár nie je iba v zápase ale „užijete“ si ho aj v menu. Btw, okrem neho hrá v menu aj hudba, ktorá je podľa môjho názoru skvelá . Inu počas zápasu štadión skanduje a vytvára perfektnú atmosféru. Keď však hráte vonku a strelíte gól, niekedy oslavy sprevádza hrobové ticho. Je to také divné, no čo už...

...žeby som už konečne opísal zápas? Ešte sa mi nexce žalovať na priblblú AI, no raz to musí prísť tak prečo nie teraz? Inu myslím, že som opísal už všetko podstatné tak sa vrhnem na to...

...a najprv predsa len poviem, že graficky hra vypadá úžasne a je úžasne nenáročná. Fyzika hry je prepracovaná k dokonalosti (trochu mi však vadí, že hráč vždy dokáže perfektne spracovať loptu) a virtuálny futbal vypadá zas o čosi reálnejšie.

Takže k hrateľnosti...dočkáte sa nepresných prihrávok, nepresných striel, nepresných verdiktov rozhodcu a mnoho iného. Zadávanie smeru prihrávky je manuálne a nie automatické ako kedysi. Pre zrýchlenie Vášho šprintu s loptou pri nohe si môžete loptu ďalej predkopnúť ale zase súperov hráč Vám ju ľahšie uchmatne. Fintičky sa tiež dajú vyskúšať, loptu si môžete kryť hoci i telom, no aj tak je celkom ťažké prejsť cez súpera. Samozrejme je to otázka cviku... . Rozhodca je celkom prísny a sem-tam ponechá výhodu, píska všelijaké fauly, ruky a veselo rozdáva karty. Dokonca aj Váš brankár má obmedzenú dobu počas ktorej môže držať loptu v ruke. Ohľadom priamych kopov a rohov...taktiež otázka cviku a veru by som uvítal podrobnejší rozbor situácie (resp. šípku ). Týmto všetkým sa snažím len vyjadriť, že nová Fifa je rozhodne najhrateľnejší diel, i keď časom prídete na mechaniku hry. K tej inteligencii, súper je na tom výborne, taktizuje a nevzdáva sa, dokonca Vás niekedy privedie k zúrivosti. O Vašich hráčoch sa to však povedať nedá, totiž okrem panáčika ktorého ovládate sú ostatní pandrláci drevený a tupý. Brankári sú prispatí a rozhodcovia behajú po ihrisku iba do počtu . Najviac ma naštvalo, keď som sa s útočníkom snažil na súperovej šestnástke vypichnúť obrancom loptu a moji ostatný ofenzívny hráči stáli na polke ihriska a nie a nie sa vytiahnúť hore .

...i keď ma tieto nedostatky (hl. inteligencia) dokázali poriadne vytočiť, hodnotenie udelím z veľmi optimistického hľadiska, veď taký skvelý diel sa každý rok neurodí. Okrem toho, patche o chvíľu určite minimálne niekoľko problémov odstránia a tak bude Fifenka ešte lepšia . Btw, celkom optimistická recenzia, čo myslíte?

napísal peter5number 1.11.2005



Páči sa mi!

8.8
FIFA 2006

PC
PS2
Xbox
Xbox 360

Vývoj: EA / EA sports
Štýl: šport
Dátum vydania:  2005
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19832)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk