Nadelili ste si novú grafickú kartu s ray tracingom? Tieto hry na nej môžete vyskúšať

Ak ste si už dopriali predčasného Ježiška, či už máte grafickú kartu s ray tracingom už dlhšie, prinášame prehľad hier, ktoré si na nej môžete zahrať

pridal matus_ace 12.12.2020 o 20:05 pod hry
Nadelili ste si novú grafickú kartu s ray tracingom? Tieto hry na nej môžete vyskúšať

HRY > NOVINKY >

Ray tracing sa stáva čoraz bežnejšou súčasťou moderných hier a nie je to len o AAA hrách, ale začína sa presadzovať naprieč celým herným spektrom. Rovnako je táto technológia už podporovaná vo všetkých moderných grafických kartách a zvládajú ju aj nové konzoly. To je tak skvelá príležitosť pozrieť sa na to, ktoré hry s ray tracingom si vlastne môžete užiť. Ale najskôr to najdôležitejšie: Čo je vlastne ray tracing?

Ray tracing v zásade nie je až taká moderná technológia. Existuje s nami už dosť dlho, akurát sme dlhú dobu nemali dostatočne výkonný hardvér na to, aby túto technológiu zvládol vo väčšej miere. Je to technika renderovania, ktorá sa môže používať aj spolu s bežnou rasterizáciou, ako dnes funguje väčšina hier. Ray tracing generuje obraz sledovaním trasy lúča svetla a simulovania efektov jeho stretov s virtuálnymi objektmi. Je to vlastne v zásade algoritmus na zistenie toho, či je medzi dvoma bodmi nejaká geometria. Ak by ste o tom chceli vedieť viac, môžete si prečítať naše staršie interview s vedúcim grafickým programátorom zo štúdia Remedy.

Ray tracing ste si už dlhšie mohli užívať s grafickými kartami od Nvidie, konkrétne s kartami RTX 20 série. Teraz sú tu ale ďalšie možnosti a medzi nimi aj novinky od Nvidie, ktorá na trh uviedla svoju novú RTX 30 sériu, konkrétne modely GeForce RTX 3080, RTX 3070, RTX 3090 a RTX 3060 Ti. Tými tak aktuálne pokrývajú široké cenové aj výkonnostné spektrum, pričom prekonávajú predchádzajúcu generáciu. Napríklad nová RTX 3060Ti prekonáva výkon RTX 2080 Super. Výkon nových kariet nám pekne ilustruje test v Assassin's Creed Valhalla:

Ak ešte RTX kartu nemáte, môžete sa po tých nových poobzerať napríklad na Alze, ktorá ich priebežne dostáva do ponuky. Prípadne, ak chcete kartu objednávať z Česka, môžete sa po nich poobzerať tu. Alza síce neuvádza, kedy karty dostane skladom, ale priebežne ich skutočne dostávajú. Pričom termín dodania vopred neoznamujú kvôli tomu, aby aspoň čiastočne zabránili tomu, že karty budú skupovať boti. Viac nám o tom v interview porozprával Igor Staněk. Chce to tak trochu trpezlivosti a kopu šťastia, ale do Vianoc sa ešte novej karty môžete dočkať.

No a poďme na samotné hry, ktorých je už pekné množstvo a ray tracing majú zapracovaný rôznym spôsobom:

 

 

Cyberpunk 2077 - recenzia  (kúpiť)

Asi nie je prekvapením, že najočakávanejšia hra roka a jedna z najlepších hier v tomto roku exceluje aj v technickej kvalite a dokonale to ilustruje PC verzia s parádnym zapracovaním ray tracingu, ktoré jej neónový a zároveň drsný kyberpunkový svet posúva na novú úroveň.

 

 

Fortnite - recenzia 

Ani jedna z najpopulárnejších multiplayeroviek súčasnosti nevynechala zapracovanie ray tracing funkcií, aj keď je pravda, že v jej špecifickom vizuálnom štýle až tak nevyniknú. Stále však hra ponúka pekné zapracovanie odrazov a rôznych ďalších efektov.

 

 

Watch Dogs Legion - recenzia  (kúpiť)

Ubisoft koncom roka priniesol niekoľko väčších hier, no ray tracing zapracovali len v novej časti Watch Dogs. Tá podobne ako Cyberpunk 2077 stavia na futuristickom svete plnom neónov, navyše sa odohráva v upršanom Londýne, kde to všetko vďaka ray tracingu ožíva a dostáva nové efekty, ako sú rôzne odrazy a ďalšie efekty.

 

 

Minecraft with RTX

Ray tracing je naozaj náročný a preto nie je veľa hier, ktoré sa dajú celé renderovať čisto touto technológiou. Jednou z nich je RTX verzia Minecraftu pre Windows 10, ktorá je už dostupná v plnej verzii a môžete si tak svet Minecraftu užiť v naozaj parádnom spracovaní. Máp je už dostatok, takže sa môžete pustiť do hrania.

 

 

Quake 2 RTX

Aj legendárny Quake 2 je hrou, ktorá sa celá renderuje prostredníctvom ray tracingu. Na hre sa to skúšalo už kedysi dávno, no až Nvidia to dotiahla do cieľa v tejto špeciálnej verzii hry, ktorú nájdete na Steame. Na hre síce badať jej vek, ale na druhej strane RTX verzia vyzerá oveľa lepšie ako tá pôvodná.

 

 

Control - recenzia  (kúpiť)

Remedy bolo prvé veľké štúdio, ktorá začalo výraznejšie tlačiť ray tracing efekty vo svojej hre. Control nakoniec z niektorých efektov veľmi pekne ťaží a napríklad tiene a iné parádne pasujú k brutalistickej atmosfére, ktorú hra buduje. Hra si ale vyžaduje pomerne vysoký výkon, s čím vám môže pomôcť DLSS, no k tomu sa ešte dostaneme.

 

 

Wolfenstein: Youngblood - recenzia (kúpiť)

Hra síce vyšla minulý rok, ale začiatkom tohto roka konečne dostala ray tracingový update. Ten so sebou priniesol niekoľko efektov, hlavne nové odrazy, ale aj lepšiu prácu svetlom a ďalšie. Pekne to ukazuje trailer, no samotná hra je niečo, čo rozhodne nesadne každému.

 

 

Call of Duty: Modern Warfare - recenzia / Call of Duty: Black Ops - Cold War - recenzia  (kúpiť)

Z Call of Duty hier sa síce často ľudia uťahujú, že bežia na archaickom engine, ale je pravdou, že vývojári engine modernizujú a posledné dve časti pridali aj ray tracingové efekty. Hry to využívajú najmä na právu so svetlom a tieňmi. Zaujímavou funkciou od Nvidia v Call of Duty hrách je aj Reflex, čomu sa však ešte budeme venovať nižšie.

 

 

Deliver us The Moon - recenzia (kúpiť)

Veľa hier sa dočkalo ray tracingu až neskôr formou updatu a to je prípad aj Deliver Us The Moon, sci-fi hry, v ktorej zisťujete, čo sa stalo na vesmírnej stanici. Hra ťaží z atmosféry a tej veľmi pekne pomáhajú práve nové RT efekty. Lepšie sú odrazy, tiene a tým pádom aj realistický dojem z vesmírneho dobrodružstva.

 

 

MechWarrior 5: Mercenaries - recenzia

návrat legendárnej mecha série nedopadol až tak dobre, ako fanúšikovia po toľkom čakaní dúfali. Autori však na hre ďalej pracovali a okrem opráv pridávali aj nové funkcie, medzi nimi aj ray tracing a DLSS, vďaka ktorému si ten ray tracing môžete užiť v schopnom snímkovaní.

 

 

Battlefield V - recenzia (kúpiť)

Battlefield V je síce hra ešte z roku 2018, no po vydaní sa poriadne rozrástla a okrem obsahu pribúdali aj iné novinky, medzi nimi ray tracing a DLSS. Bola to jedna z prvých veľkých hier, ktorá priniesla ray tracingové efekty a užiť ste si v nej tak mohli vernejšie nasvietenie, lepšie odrazy a iné. Na to sa nakoniec zamerala aj celá prezentácia RT v hre.

 

 

Metro Exodus - recenzia (kúpiť)

Nové Metro otvorilo svoj svet a vytiahlo vás von z tunelov. DLC vás ale zase vrátili pod zem aspoň sčasti a v temnote podzemných tunelov vynikol nielen nový plameňomet, ale aj nové ray tracingové efekty, ktoré hra použila na lepšie nasvietenie, lepšie tiene, globálnu ilumináciu a ďalšie. Celej hre to pomohlo zdôrazniť už tak dosť dobrú atmosféru.

 

 

Shadow of the Tomb Raider - recenzia (kúpiť)

Ďalšia hra z roku 2018, ktorá sa neskôr dočkala rozšírenia o možnosti ray tracingových efektov. Oveľa živšie a viac realisticky v hre pôsobia tiene, zlepšilo sa tiež nasvietenie jednotlivých scén. Detailnejšie tieto zmeny a vylepšenia ukazuje oficiálne video:

 

 

Ghostrunner - recenzia (kúpiť)

Ku kyberpunkovému prostredia sa ray tracing náramne hodí, keďže umožní vyniknúť tejto unikátnej estetike. Dôkazom nie je len Cyberpunk 2077, ale aj ďalší poľský projekt - akcia Ghostrunner. Tá zapracovala napríklad raytracingové odlesky, ambient occlusion alebo tiene.

 

 

World of Warcraft: Shadowlands  

Aj dlhodobo najpopulárnejšia MMORPG na svete sa tento rok dočkala technického pokroku s expanziou Shadowlands, ktorá so sebou priniesla aj ray tracing. Ten v hre využíva hlavne na prácu so svetlom, takže získate vernejšie a jemnejšie tiene, ktoré pôsobia viac realisticky. Stále však hra presne zapadá do zabehnutého artštýlu.

 

 

Pumpkin Jack - recenzia

Ray tracing ale nie je len o veľkých hrách, za ktorými stoja stovky vývojárov a stoja desiatky miliónov dolárov. Zapracoval ho napríklad aj halloweensky titul Pumpkin Jack, za ktorým stojí len jeden vývojár, ktorý sa takto rozhodol vzdať poctu MediEvilu. Hra si zachováva unikátny štýl, ale ray tracing využila na vylepšené nasvietenie a aj odrazy.

 

 

Nové grafické karty ale nie sú len o ray tracingu. Prinášajú so sebou aj ďalšie možnosti a funkcie, z ktorých sa oplatí vyzdvihnúť dve:

 

DLSS (Deep learning super sampling)

Dôležitou súčasťou RTX kariet je aj DLSS, ktoré vám umožní zrýchliť framerate s minimálnym znížením kvality obrazu. Veľmi dobre to vie kompenzovať záťaž hry ray tracingom, ale postupne ho zapracováva aj stále viac hier bez ray tracigu, aby si hráči mohli užiť ešte vyšší framerate. Je to funkcia, ktorá zjednodušene využíva umelú inteligenciu na rekonštrukciu obrazu z nižšieho rozlíšenia do vyššieho. Technológia sa už dočkala druhej generácie, v ktorej už funguje veľmi dobre, ale stále potrebuje zapracovanie od autorov.

Reflex

Novinkou v RTX kartách je aj funkcia Nvidia Reflex, ktorá je určená hlavne pre multiplayerových hráčov a ktorá veľmi efektívne znižuje latenciu v hrách, teda oneskorenie ovládania. Reflex vie zminimalizovať spomalenia systému. Pritom niektoré nové monitory už podporujú aj nový hardvér Reflex Latency Analyzer, ktorý vie zobrazovať oneskorenia jednotlivých častí systému priamo. Z hier Reflex už podporujú populárne multiplayerovky, ako Apex Legends, Destiny 2, Fortnite,  Valorant a aj Call of Duty: Black Ops - Cold War. Viac o Reflex sa dozviete na oficiálnej stránke.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18415)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk