Týždenník - Prepúšťania v hernom biznise

Koniec januára nám obohatili prepúšťania, ale aj niekoľko ohlásení.

pridal saver 28.1.2024 o 21:54 pod hry
Týždenník - Prepúšťania v hernom biznise

HRY > NOVINKY >

Rok začal pre herných vývojárov drsne a už ich prišli o prácu tisíce, uplynulý týždeň sa pridali ďalšie tisíce. Konkrétne Riot prepústil 530 zamestnancov, ale aj vývojári Destroy All Humans remakov prepustili 50% zamestnancov a k tomu autori Ruinera prepustili 80% zamestnancov.  Spolu už bolo tento rok prepustených viac ako 5800 vývojárov a to vrátane 1900 zamestnancov, ktorých prepustil Microsoft hlavne z Activisionu

Zároveň nám však masívny nárast zamestnanosti v Activisione v posledných rokoch naznačuje dôvody týchto prepúšťaní. Totiž Activision za posledné dva roky expandoval so zamestnancami o 70% a zo štandardných 10 tisíci išiel na 17 tisíc. Čo je dosť masívny nárast na to, že neotvorili žiadnu novú pobočku ani neohlásili nové projekty. Ak toto počas korony alebo tesne po nej robili aj iné firmy, tak sa prepúšťaniu nedivíme. Totiž korona zdvíhala zisky firiem aj dvojnásobne a firmy si mysleli, že to tak zostane, ale zjavne ich už minulý rok začala doháňať realita.

Z Microsoftu sme tu mali ešte informácie o tom, že prepúšťal aj z retail dívizie a možno tak mieri na na čisto digitálnu distribúciu hier. Nakoniec aj ďalšia Xbox Series X konzola mala byť bez mechaniky, nevieme či tá príde, ale nový Xbox ovládač by mal prísť v máji. Popritom sme tu mali leak ohľadom nových Call of Duty hier, kde v roku 2027 príde titul od Sledgehammer games. Mali sme tu aj ukážku zo zrušenej hry Call of Duty: Future Warfare. Ale popritom autori Avowed hlbšie približili možnosti hry a Bethesda na Filipínach vydala mobilný The Elder Scrolls: Castles. Forza pre zmenu dostane vo februári Nordschleife a eventuálne Final Fantasy XVI  príde aj na Xbox.

Zo Sony oblasti unikol celý názov Death Stranding 2, ktorý bude zrejme plne predstavený čoskoro. Zároveň šéf Sony hovorí, že ich herná budúcnosť bude okrem PlayStation aj na PC, mobile a cloude. V PC oblasti ukázal Horizon Forbidden West ukázal svoje funkcie a aj dátum vydania. Zároveň Helldivers 2 priblížilo galaktickú vojnu, to čoskoro príde na PC a PS5.

Z Nintenda sme tu mali akurát leak o tom, že ich Nintendo Switch 2 bude mať 8-palcový LCD displej. Teda znovu väčší displej, aj keď nevieme rozlíšenie. Nintendo ráta s tým, že do jesene bude mať hotových 10 miliónov kusov, a teda zariadení by malo byť k vydaniu dostatok. 

Týmto týždňom sa znovu niesol Palworld, ktorý prekonával svoje rekordy, aj keď sa nakoniec ustálil na 2 miliónoch súčasných hráčov a teda nedotiahol to k 3.3 miliónu, aby prekonal na Steame aj PUBG. V každom prípade pekné čísla a zrejme už autori majú nejakých 9 miliónov predaných kusov. Uvidíme, ako bude hra teraz napredovať.

Z iných noviniek sa znovu ozval floridský Joker, ktorý chce nahovoriť svoju postavu v GTA VI a samozrejme chce milióny od Rockstaru. K tomu vyšiel Tekken 8 a hodnotenia išli vysoko a rovnako to bolo aj pri Like a Dragon: Infinite Wealth. Warner ohlásil, že Hogwarts Legacy predal už 24 miliónov kusov a veľmi ich to teší, zrejme uvidíme väčšie zameranie sa na hry. Popritom CD Projekt rozbehne vývoj nového Zaklínača tento rok

Z hardvéru začala Nvidia predávať RTX 4070 Ti Super karty, ktoré sú tak o 10% výkonnejšie ako nesuper verzie, ale hlavne majú 16GB pamäte. Zároveň vypustila RTX Remix nástroj, ktorým môžu moderi prepracovať staršie hry do ray tracingu. Už sme tu mali ukážka Max Payne prepracovanie, ako aj Tomb Raidera s RTX.

Z oblasti TV TP Vision zahodil Philips značku a predstavil novú ponuku Ambilight TV a aj nový systém. Apple pre zmenu ukázalo otvorenie svojho systému pre EU, ale popritom ohýba DMA smernicu ako sa dá. Podobne ako Unity zavádza platby za inštalácie a uvidíme, či mu to EU odsúhlasí. Z handheldov Asus plánuje druhú generáciu ROG Ally už na tento rok a OneXPlayer X1 sa bude predávať za 859 dolárov.  

Vo filmovej oblasti bol ohlásený nový Jurassic World film, respektíve celá nová trilógia. Ohlásené boli aj nominácie na Oscarov a najviac ich dostal Oppenheimer. Svoje výsledky ukázal aj Netflix, ktorý znovu narástol a už má 260 miliónov predplatiteľov. Tí ukázali trailer na Avatara a k tomu Paramount priniesol nový trailer na druhú sériu Halo, ktorá bude drsnejšia.

Mali sme tu aj viac predstavených slovenských hier, kde budovateľská hra Preserve vyjde už toto leto, svoju novú hru ukázal aj Fatbot, bude to oldschool strieľačka. Autori House of Da Vinci predstavil podobnú logickú hru House of Tesla.

K tomu už vydaný Way of The Hunter predstavil nové rozšírenie Matariki ParkWorkers & Resources: Soviet Republic pridal do svojho early access prvé dve misie do kampane. Z Česka retro akcia Kvark dostala druhú epizódu a Last Train Home predstavil DLC Legion Tales.

Z recenzií sme ponúkli hodnotenie na Tekken 8, pridali sme aj Assassin’s Creed Nexus VR a dojmy sme spísali z mobilného Assassin’s Creed: Jade. Doplnili sme to o  Another Code: Recollection KarmaZoo.

Skúsili sme endgame obsahu pre Skull and Bones a aj Deep Rock Galactic: Survivor. Z hardvéru sme sa pozreli na PlayStation Portal a aj na Ultimátny upgrade sprievodca: časť 3. – Upgrade zostavy. Otestovali sme aj  Lenovo Legion Glasses a zo softvéru AMD Fluid Motion Frames .





Páči sa mi!






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20290)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk