Batman: Arkham City

Netopieri muž sa vracia v najlepšej forme a ukazuje všetkým, ako sa majú robiť vynikajúce hry podľa komiksovej predlohy.

PS3
pridal S.t.f.up! 22.1.2013 o 12:00 pod používateľské recenzie

9.5


Batman. Určite ho poznáte. Tento hrdina existuje už dlhých 74 rokov a od tej doby si získal mnoho priaznivcov. Na rozdiel od iných super hrdinov nemá Batman, alias miliardár Bruce Wayne žiadne super-schopnosti. Nedokáže ovládať telekinézu, nemá laserový zrak, dokonca nemá ani schopnosti netopiera, len sa za neho prezlieka. Takmer neporaziteľným hrdinom z neho robia jeho slávne technické vychytávky.

O Batmanovi vzniklo mnoho filmov, komiksov, kníh, ale aj videohier a posledná hra ma zaujíma najviac.

Hra sa odohráva rok po udalostiach v Arkham Asylum.

Pre zvýšenú kriminalitu v Gothame vytvorí súčasný starosta (a bývalý šéf Arkham Asylum) Quincy Sharp  samostatnú mestskú štvrť pre zločincov, nazvanú Arkham City. V Gothame vyrastú takmer cez noc barikády. Včetci zločinci, šialenci, teroristi a psychopati sú sem presunutý a môžu si robiť čo chcú. Začína sa šíriť chaos, násilie a panika.

Bruce Wayne je sem násilím dovlečený a musí si  si vybojovať cestu von.                                             

                                    



 

                                                „Welcome to Arkham City, Batman!“

 

Ale trápia ho aj iné problémy. Zvláštny psychiater Hugo Strange totiž pozná Batmanovu pravú identitu a chce sa stať hrdinom, rovnako ako on. Dopomôcť mu k tomu má záhadný Protokol 10, o ktorom všetci mlčia. Medzitým v meste Joker zomiera na záhadnú chorobu a donúti Batmana, aby mu našiel liek. 

Batmanovi teda neostáva nič iné.  Musí priniesť poriadok do ulíc Arkham City a zastaviť Strangea.Viac z            príbehu prezrádzať nebudem, pretože stojí za to ho zažiť na vlastnej koži.

Okrem  vyššie spomenutých postáv sa v príbehu objaví mnoho ďalších postáv zo sveta DC, napríklad: Two face, Penguin, Mr. Freeze, Catwoman, alebo Ra´s Al Ghul. Všetky postavy v hre zohrávajú dôležitú úlohu, aj keď niektorým z nich by autori mohli dopriať viac priestoru.

 

Hlavný príbeh je mimoriadne temný a vynikajúco napísaný. Vlastne, patrí k jedným z najlepších videoherných príbehov. Cut-scény sú vynikajúco zohrané a dialógy medzi postavami fungujú na výbornú.

15-20 hodín. Asi za taký čas sa prebojujete ku grandióznemu finále hry. A to mi verte, nebudete ľutovať jedinú sekundu, ktorý v tomto temnom meste prežijete. Všetko budete prežívať v očakávaní a v napätí.

Teraz si poďme bližšie obzrieť samotné...

...MESTO

Mesto Arkham City je dosť rozľahlé, nepatrí však k najväčším v histórii open-world hier, ale aj tak vám presun z jedného konca na druhý chvíľu času zaberie. Na presun mestom vám slúži batmanov plášť, (ktorý slúži ako Wingsuit) a hák Batclaw, pomocou ktorého sa môžete „pritiahnuť“ k najbližšej budove. Mesto je rozdelené na štvrte a miestny zločinci tu majú svoje gangy. Nájdete tu prívržencov Jokera, Two-Facea či Penguina. Arkham City  je mimoriadne detailne spracované a má vynikajúcu atmosféru. Obzriete si múzeum, starú radnicu, nepoužívané metro, vysokú vežu, alebo sídlo samotného Jokera či Mr. Freeza. A to je len zlomok všetkého čo vás čaká..  

 Počas celej hry vládne noc  a sneží tu, čo sa však k Batmanovi úžasne hodí a podtrhuje to celú atmosféru hry.

 Batmobil v hre nenájdete, čo mi ale neprekážalo.

SÚBOJE

Súboje sú zvládnuté na jednotku, a súbojový systém je mimoriadne uspokojivý a účinný.

V základe je aj jednoduchý, budete potrebovať tri tlačítka (PS3): Štvorec (Úder), Trojuholník (Bloknutie úderu) a Kruh (omráčenie nepriateľa). Pokojne môžete jednotlivé údery reťaziť do devastujúcich combo úderov.

 Batmanove animácie sú vynikajúce, a údery mimoriadne bolestivé.

 Tento bojový systém však platí len pre neobrnených zločincov.

Narazíte aj na obrnených nepriateľov, (s nožíkmi, ochrannými štítmi, či brnením). Na každého z nich  máte špeciálny typ útoku (zločincov s nožíkom musíte najprv omráčiť, pri obrnencoch musíte použiť útok beat down.)  Preto musíte byť  ostražitý a pozorný a musíte si naplánovať  útoky.

Ďalšou skupinou útočníkov sú zločinci so zbraňami.

Tých zrovnáte tak, že použijete stealth. Batman je totiž strelnými zbraňami zraniteľný, predsa je to len človek. A práve stealth tvorí podstatnú časť hry.

Môžete sa schovávať v tieňoch, v zákutiach, na stropne alebo v kanalizácii a potichu likvidovať nepriateľov. Musíte si však dávať pozor. Ak nepriatelia zbadajú bezvládne telo, začnú prehľadávať miestnosť a budú ostražitejší. Takisto môžu klásť míny, ktoré explodujú, keď sa k nim priblížite.

A ak by vás nepriatelia predsa len zbadali, môžete použiť napríklad dymové bomby, ktoré nepriateľov omráčia.

Aby ste mali dokonalý prehľad o situácii na bojisku, môžete použiť Detective mód. Ten vám ukáže, koľko nepriateľov je v blízkosti, akú zbraň majú pri sebe, či dokonca aký majú tep.

Okrem toho dokáže zobraziť dôležité predmety v okolí, napríklad dvere, alebo záchytné body. Je to vynikajúca vec, ktorý si pri boji s presilou budete pochvaľovať.

Takisto, výraznú časť v Batman: Arkham City tvoria superhrdinove slávne...




                                                            " Dve muchy jednou ranou!"

...GADGETY (ALEBO TECHNICKÉ VYCHYTÁVKY)

Gadgety majú v hre viac priestoru, než v Arkham Asylum.

Nájdete tu staré známe zbrane (batarangy, batclaw, či line launcher), ale aj niekoľko noviniek (Disruptor, Freeze Blast, či elektrickú zbraň).

Poďme si základné gadgety rozobrať do podrobna.

Batarang:    Klasická Batmanova zbraň, ktorá slúži na omráčenie nepriateľov.

Batclaw:     Nie len že slúži na zachytenie sa k budove, môžete pomocou neho aj „pritiahnuť“ nepriateľov k sebe, alebo im môžete vytrhnúť zbraň z rúk.

Explosive Gel:   Slúži na rozbúranie mäkších stien, ale môžete pomocou neho aj omráčiť nepriateľov.

Dymová Bomba : Ak vás spozoruje skupina nepriateľov so strelnými zbraňami, môžete použiť dymovú bombu. Tá omráči nepriateľov, a vy môžete nepozorovane ujsť.

Cryptographic Sequencer:  Umožní vám nahackovať ochranné konzoly a rádiové signály.

Postupne sa vám odomknú aj ďalšie gadgety, ktoré môžete využiť.

VEDĽAJŠIE ÚLOHY

Okrem hlavných príbehových misii nájdete v hre aj vedľajšie, nepovinné misie.

Tie sa vám odomknú v priebehu príbehu, a je ich celkom 12.

Victor Zsazs podrezáva obete cez telefón,  Riddler vám prichystal svoje hádanky, Mad Hatter si pre vás pripravil špeciálny čaj a zločinci páchajú násilie na nevinných občanoch...

Postavy, ktoré neboli spomenuté v hlavnom príbehu sa objavujú vo vedľajších misiách (Bane, Mad Hatter, Victor Zsazs).

Niektoré z vedľajších misii vám zaberú pár minút, iné celý večer. Jedno je však isté, rozhodne sa nebudete nudiť.

Okrem vedľajších misii môžete po meste zbierať Riddlerove trofeje, alebo riešiť Riddlerove hádanky, ktorých je celkovo 400(!). Niektoré z nich vyriešite ihneď, nad inými si zas potrápite mozgové závity.

Aby  som sa však priznal, mňa osobne riešenie hádaniek nejako veľmi nefascinovalo. Naopak, po čase som už hádanky ani nevnímal a boli skôr pre mňa nudné ako zábavné. Je to však len môj názor, vy môžete mať rozdielny.





AUDIOVIZUÁLNE SPRACOVANIE

Čo sa týka grafického spracovania, je výborné. Textúry sú detailné, tiene sú reálne. Hra beží na modifikovanom Unreal Engine3 a je to vidieť.

Spomenúť treba aj vynikajúci soundtrack a úžasný dabing postáv. Dabléri ako Kevin Conroy (Batman), Mark Hammil (Joker), Nolan North (Penguin) či Tara Strong (Harley Quinn) nadabovali postavy perfektne a uveriteľne.

CATWOMAN

V hre nájdete aj pasáže za Catwoman, ktoré sa vám objavia počas hlavného príbehu. Celkovo sú 4 a každá z misii trvá niekoľko (desiatok) minút. Catwoman má vlastný príbeh, ktorý sa však v určitých bodoch stretne s Batmanovým.

Mačacia žena má iný bojový štýl a animácie, rovnako ako aj gadgety. Takisto ako aj za Batmana, aj za mačaciu ženu môžete v hre zbierať riddlerove trofeje, ktoré sú schované v meste. Nie že by však boli pasáže za Catwoman zlé,  no s Batmanovými sa skrátka zrovnávať nedajú.




ZÁPORY HRY

Mne osobne na hre vadilo len málo vecí. Prvá vec je kamera pri bojoch, ktorá často nestíha (hlavne pri slow-motion záberoch). Druhá vec sú už zmienené Riddlerove hádanky, ktoré nemusia sadnúť každému. Pre mňa boli po čase viac nudné ako zábavné, aj keď som ich nazbieral asi 50. Je to však len vec vkusu.

A posledná vec, čo mi prekážala bola, že autori niektorým postavám nevenovali dostatok priestoru, aj keď by si ho zaslúžili.

VERDIKT

Batman: Arkham City je jedinečná hra. Okamžite vás vtiahne do deja a nepustí. Britskému štúdiu Rocksteady sa podarilo vytvoriť vynikajúcu hru. Vďaka skvelému príbehu, audiovizuálnemu spracovaniu, vynikajúcej  hrateľnosti a dlhej dobe hrania sa jedná unikátny titul, ktorý by nemal chýbať v zbierke žiadneho hráča. Ak ste s Arkham City ešte nemali tú česť, jednoznačne si hru vyskúšajte. Neoľutujete to. 

+ Úžasný príbeh, vedľajšie misie, dlhá herná doba,postavy, dabing, soundtrack, grafika, nové gadgety, súbojový systém

 

- Riddlerove hádanky po čase prestanú byť zaujímavé, kamera pri slow-motion záberoch, niektoré postavy majú v hre málo priestoru

Celkové hodnotenie: 95% (Výnimočné)

 

 


napísal S.t.f.up! 22.1.2013



Páči sa mi!

9.5
BATMAN: ARKHAM CITY

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Eidos / Rocksteady
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk