Batman: Arkham City

Už ste si vybrali svoju hru roka? Je tu ešte jeden adept. Je tu Batman: Arkham City.

PC
pridal life28 5.12.2011 o 22:01 pod používateľské recenzie

10


Keď som takto pred dvoma rokmi recenzoval Batman: Arkham Asylum, ani by ma nenapadlo, že hra je v každom aspekte ešte dosť nerozvinutá, aj napriek tomu, že vyčnievala z davu a premenila komixových hrdinov na herných v naozaj grandióznom štýle. Známka, ktorú som hre vtedy udelil znamenala , že hra bola na špičke v tom čase vydaných titulov.




Akú známku mám ale udeliť hre, ktorá je z každej strany, z ktorej sa na ňu pozriem, lepšia ako tá predchádzajúca? Ak tento rok vyšli hry, ktoré sú neskutočne dobré, ako môžem hodnotiť hru, ktorá je ešte lepšia? Britské štúdio Rocksteady, ktoré sa pustilo do projektu Batman si svoje miesto v hernom priemysle vybojovalo už prvým podareným dielom. Hra oceňovaná toľkými chválami, a soškami, za najlepšie využitie značky, sa tento rok dočkala pokračovania, na konzoly o niečo skôr, no PC verzia dorazila až teraz. Držím v ruke čierno-bieleho Batmana s krvavou tvárou na 3D obale hry, ktorý sa nám ukazoval takmer rok, čo trvala reklamná kampaň pre Batman: Arkham City.

Tá krv na tvári už čo-to prezradzuje, tentokrát pôjde Batmanovi o holý život. Šesť mesiacov po uplynutí udalostí z Arkhamského ústavu sa dozorca Quincy Sharp a prvá z nových postáv – Hugo Strange dohodnú, že väzňov z BlackGate a Arkhamu zatvoria do celej častí mesta, ohradia ich obrovským múrom a Hugo si tak splní sen. Zničí všetkých zložincov, čím si vyslúži slávu hrdinu, slávu Batmana. Arkham City, mesto zločinu a hriechu ale obývajú viaceré vplyvné osoby, ktoré si stihli vybudovať svoje vlastné gangy, základne a vlastné plány na ovládnutie tej špinavej diery. Penguin okradol Mistra Freeza a tlčie policajtov, Two-Face si založil spolok maskovaných, Bane sa stará o Titanium v meste, Dead Shot si vychutnáva strieľanie na diaľku a Victor Zsazs podrezáva jednu obeť za každý telefonát. Narazíte aj na drobných komixových hrdinov, Mad Hatter vám napríklad pripraví čajík, po ktorom sa vám poriadne zatočí hlava.

Aby bol Batman taký, ako ho poznáme, musí byť v Arkham City ešte jeden cvok. Joker sa vracia v plnej paráde, ako už trailery predpovedali. Atmosféra by nebola taká dokonalá bez jeho vtipov na osobu Batmana, znova podpichuje svojich ľudí, rehoce sa na obrazovkách a vystrkuje rožky, aj keď čelí Batmanovi zoči-voči. Je to proste Joker, ktorý k Batmanovi patrí ako maslo na chlieb. Už dávnejšie som prekladal jeden batmanovský komix, ktorého hlavným aktérom bol Joker, no jeho herné spracovanie mi prirástlo k srdcu ako nič iné. K nemu sa samozrejme pripája aj Harley Quinn, ktorá dokonca zmenila outfit a o svojho miláčka sa náležite stará.

Batman a Joker budú mať totiž spoločné záujmy, a či chcú alebo nie, budú musieť spolupracovať. Vďaka tomu budete výsmešky Jokera počúvať aj vo vysielačke, ktorá sa stane komunikátorom aj s ďalšími postavami a okolím. Pomáhať Batmanovi bude jeho verný spoločník Alfred, vďaka ktorému sa netopier dostane k svojmu obleku a novým technologickým hračkám. Bruce Wayne predsa nemôže opustiť Arkham City, pokým nebudú vyriešené všetky prípady. A že ich bude dosť zistíte, až prejdete hlavnú kampaň a v štatistikách bude svietiť len 30% prejdeného obsahu. Kampaň totižto nasýti, no určite mohla byť viac rozvinutá, postavy ako Two-Face a Robin mohli zohrať v hre dôležitejšie úlohy a ich príbehy sa mohli rozvinúť oveľa viac. Dokonca aj Hugo Strange je rýchlo vyrozprávaný a v konečnom dôsledku majú hlavné karty Batman a Joker.


Svoj podiel v hre bude mať aj nová – hrateľná postava, s ktorou budete môcť dokonca vykonávať rozhodnutia a meniť tak obsah hry. Je to Catwoman, sexi mačička, ktorá svojim výzorom a štýlom zakopáva všetky dodnes poznané herné hrdinky. Dokonalý vzhľad a postavu dopĺňajú jej schopnosti, pohyby a umenie, s ktorým si namotáva chlapov...na bič. Bičík, ktorým sa dokáže Catwoman pohybovať po budovách môžete v boji vystriedať za guličky na špagáte alebo prepichovačky pod nohy. Zamilujete si ale jej bojový štýl, nohy dlhé až po zem dokáže mačička vykopnúť aj poriadne vysoko, oháňa sa tak rýchlo že je problém registrovať, aká je šikovná. Schopnosť liezť po strope z nej tiež robí dokonalú skrytú šelmu, a je tak neskutočne tichá a elegantná, že pri tichom zabití si nezabúda prezrieť ani manikúru.

Vráťme sa k Batmanovi, ktorého hlavná príbehová línia je znova skvelá, akčná, epická a jej vyvrcholenie, koniec kampane je jednoznačne jedným z najlepších ukončení v hernej histórii. Ak ste si postavy obľúbili tak ako ja, bude pre vás koniec tiež veľmi emotívny. Na to sa slová proste nenájdu. Svoju dlhú noc Batman začína so všetkými gadgetmi, ktoré ste mali možnosť používať už v prvej hre. Pre nováčikov bude zhluk ovládacích prvkov treba dostať do cviku, pre starých netopierov s naučeným ovládaním by nemal byť problém. Hru som hral na gamepade, kde mi ovládanie príde intuitívnejšie, hlavne pre množstvo prvkov, technologických hračiek a bojových pohybov, ktoré hra obsahuje.

Batman:AC Batman:AC1 

Batman Arkham City prichádza s vylepšením v každom jednom aspekte, každý detail, ktorý by ste dokázali zobrať z Arkham Asylum je v novej hre upgradnutý. Vývin príbehu sa dá ovplyvniť, priestor na pohyb je oveľa väčší, Batmanové bojové umenie je na vrchole evolúcie a každá jeho hračka v sebe skrýva niečo nové. Začnem ale bojom, holými päsťami, ktorými teraz dokáže rozdávať rany trom útočníkom naraz. To je nič oproti počtu, ktorému bude čeliť. Nastanú situácie, v ktorých budete mlátiť tridsať nepriateľov naraz a pri takýchto masívnych bojoch budete dostávať herný orgazmus. Bojový systém v Batman: AC považujem za najdokonaleší v hrách, a to poznám aj štýl Assassina či Tekkenovky. Protiútoky, ktoré dokážete rozdávať sa násobia a z násobkov je možné znova ťažiť špeciálne údery, ktoré vás naplnia blahom, pri pohľade na obratnosť Batmana. V boji je možné využívať rýchle gadgety, pritiahnuť si nepriateľa, hodiť batarang či okamžite nastriekať výbušnú penu.

Grapling Hook, ktorým ste sa minule dostali vodorovne z bodu A do bodu B teraz dostane vylepšenie natiahnutého lana, po ktorom môžete voľne chodiť. Batarang na diaľkové ovládanie dostal schopnosť otočiť sa o 180 stupňov, spomaliť či zrýchliť, vystreľovacím hákom sa zase budete rýchlejšie pohybovyť rozsiahlym mestom. Pribudnú aj niektoré nové hračky. Mraziaca ampulka, s ktorou si vytvoríte malú ľadovú plochu na vode, elektrický vystreľovací výboj a získate aj dymovú bombu, ktorá vás zahalí pred namierenými puškami. Elektrickým výbojom sa budú dať zapnúť a vypnúť niektoré ovládacie panely, generátory a brány. Catwoman a Batman sa teraz aj pod mierne otvorenou mrežou dokážu efektne šmyknúť po zemi.




Na úplne novú úroveň sa dostalo prostredie, z uzavretého ostrova sa presúvame na mestskú štvrť, opevnené mravenisko zločinu. Časť mesta je pod vodou, preto sa budete pohybovať hlavne na strechách a vo vzduchu. S trochou šikovnosti dokážete doplachtiť z jedného konca Arkham City až na druhý bez použitia háku. Zo vzduchu budete tiež podnikať rýchle výpady, nálety a pozorovania. Pohybovať sa budete jednak na strechách, na pevnej zemi aj pod zemou, kde sa odohráva aj podstatná časť hry. Budovy, do ktorých sa bude dať vojsť sa budú postupne odomykať, do niektorých si cestu treba nájsť a nie vždy to ide dverami. V Arkham City vás nikto nevedie za ruku a častokrát ste odkázaný na svoje inštinkty. Pomáha samozrejme aj detektívny mód, s ktorým si vyskúšate nové prvky. Vraždy, ku ktorým v Gothame dochádza, budete vyšetrovať sledovaním dráhy letu guľky, krvavých stôp či rádiových frekvencií. Tento mód ale vynútene používate viac ako treba, väčšinu hry strávite práve v ňom a prevláda nad akčnými časťami.

Osobitnú časť hry, dokonca sa dá hovoriť o samostatnej príbehovej linke, tvoria Riddlerove hádanky, ktoré opäť pokrývajú všetky možné aj nemožné zákutia Arkham City. S detektívnym módom budete znova skenovať podozrivé predmety, obrazy a otázniky, budete zbierať trofeje (je ich možné odchytiť aj vystreľovacou harpúnou) a riešiť prešpekulované hádanky. Riddler si dal naozaj záležať a v spolupráci s ďalšími zločincami (ktorých vypočúvaním odokryjete hádanky na mape) zajal niekoľko civilistov, ktorých zachrániť môže len Batman, vyriešením hádanky. Riddler je ale tak prefíkaný, že niektoré hádanky vyriešite len ešte väčšou prefíkanosťou. Každý si nájde svoju cestu pri boji, aj pri riešení hádaniek. Otázniky, ktoré sú rozmiestnené v meste bývajú zväčša zamknuté v klietke, ktorú otvoríte šikovným hádzaním batarangu, hrou s elektrinou a podobne. Odomykáte si tak 3D charaktery postáv, artworky, challenge mapy a príbehy z Arkham City.

Riddlerovi patria teda aj všetky challenge módy, ktoré nájdete v menu. Okrem klasických bojov budete môcť prechádzať mini-kampane, niekoľko súťaží v jednej rade, za ktoré získate množstvo ocenení. V týchto challenge módoch sa teraz dá aktivovať niečo ako perk, vylepšenie, či zťaženie boja, s ktorými sa začína tá pravá zábava. Motivácia vyplniť všetky štatistiky na sto percent a prejsť si hlavnú kampaň znova je veľmi vysoká, za čo má hra body navyše. Prubudol aj špeciálny mód Game +, ktorý vás znova prevedie kampaňou so všetkými hračkami, ktoré ste si už nazbierali. Náročná výzva ale spočíva v tom, že nepriatelia sú ešte silnejší a ich indikátor úderu chýba.




Ak poviem, že komplet všetko v hre prešlo korekciou a vyšplhalo sa na nový stupeň, platí to aj o grafike. Tak špičková optimalizácia vzhľadom na vizualizáciu hry dostáva Unreal Engine v Batmanovi na vrchol herného priemyslu. Čo po tom, že Frostbite vyzerá realistickejšie, Batman a jeho atmosféra dokáže byť takto zobrazená snáď len v Unreale. Temnú atmosféru spríjemňuje dokonalé nasvietenie scény, kombinácie rôznych farieb a vizuálnych efektov proste nemajú konkurenciu. Znova smelo poviem, že ide o jednu z najlepšie vyzerajúcich hier súčanosti. Až uvidíte, aké drobné detaily vám Batman ukáže, padne vám sánka.

V Arkham Asylum narástli Batmanovi za noc fúzy, tentokrát sa mení jeho tvár aj podľa toho, čo má v krvi. Oblek si odnesie každú ranu, každý škrabanec, ktorý v boji utŕži a tentokrát to nebude len s tuhími bossmi. Na obleku sa objavia desiatky odrenín materiálu, odrenín kože, natrhnutí plášťa a samotného obleku. Skvele sa na to pozerá a je vidieť, že Batman si čo-to za noc prežil. Rovnaké rany schytá aj Catwoman, fakt to nie je jemná dáma. Celkovo postavy sú vymodelované priam bezchybne, či už dôležité príbehové charaktery, alebo pouliční bitkári. Majitelia Nvidia kariet sa môžu tešiť aj z perfektnej integrácie fyzikálnych efektov do hry. Uvidíte reálne hýbanie lana, kúsky ľadu a skla, Batmanov plášť a poletujúce papiere, k tomu neustále sneženie a pofukujúci vietor. Nič reálnejšie s takou optimalizáciou na trhu nie je.

Rocksteady sa poriadne muselo namakať aj na textoch, diálógoch a zvukoch, ktoré na vás AC vychrlí. Takmer žiadny dialóg nie je kopírovaný dva krát a je skôr vzácnosť nájsť skupinky zločincov sa rozprávať tými istými vetami. Dabing je perfektný, každá postava dostala to najlepšie, čo je v tomto priemysle dostupné, Cevin Conroy ako Batman a Mark Hamill ako Joker proste robia z tejto hernej série tak pamätné dielo. Inštrumentálna hudba zas skvele dopĺňa tematické miesta, na ktorých práve budete operovať. Audio stránka proste bezchybná, ako zdanlivo celá hra.

Atmosféra Arkham City, s ktorou sa na vás vyhrnie, vysielanie v rozhlase mesta, pouličné gangy, Riddlerrove hádanky, príbehy postáv a neuveriteľný záver hry, všetko vás dostane. Či má hra nejaké chyby? Hra samotná nie, otravuje tam Games For Windows Live, pre ktorý by som bol ochotný sa vzdať aj achievementov. Hrozná služba, ktorá v tak dokonalej hre nemá čo robiť.

Kampaň na jednotku, možnosť hrať za niekoľko postáv, skvelá Catwoman a špičkový výkon Batmana, veľké mesto s neustálym objavovaním, motivuje vyzbierať všetky bonusy, množstvo hračiek, božský bojový systém, hádanky, bojové výzvy, perfektná grafika a optimalizácia, o dabingu a priestorovm zvuku tiež len v superlatívoch. Hra nie je vôbec ľahká, niektorí bossovia dajú zabrať, je inovatívna a na každom mieste jedinečná. Batman: Arkham City má všetko, čo má mať skvelá hra. Žiadna iná tak veľa neponúka.

Plusy:

  • - Catwoman ako bonus
  • - Rozsiahle miesto a objavovanie zákutí
  • - Riddlerova časť hry
  • - Animácie a prestrihové scény
  • - Dokonalé bojové umenie hrdinov
  • - Príbeh, nové postavy a grandiózne ukončenie
  • - Hudba, zvuky a atmosféra
  • - Joker a jeho zvyky
  • - Špičková grafika
  • - Znovuhrateľnosť a ďalšie výzvy
  • - Bohaté menu s doplnkami

Mínusy:

  • - Nevyužitý potenciál postáv
  • - Menšie technické nedostatky (GFWL, DX11, dlhé spúšťanie hry)

// Pozn. Hre dávam 99%, musím si predsa nechať rezervu na ďalšieho BATMANA, zaokrúhlene 10 ;)


napísal life28 5.12.2011



Páči sa mi!

10
BATMAN: ARKHAM CITY

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Eidos / Rocksteady
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19548)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk