Batman: Arkham City

Muž v netopierom obleku je späť a dokázal to, čo málo hier v dnešnej dobe.

PC
pridal Rolash1 24.12.2012 o 12:54 pod používateľské recenzie

8.5


Gotham City. Táto zločinom zamorená metropola bola skvele predstavená už v mnohých komiksoch, kreslených seriáloch a filmoch. Teraz pred nami stojí nová reinkárnacia Gothamu a nie je len jedna z najviac nezabudnuteľných inkarnácií miest, ktoré Batman ochraňoval, ale aj jedno z najviac detailných a prepracovaných miest aké ste kedy v hre videli. Pokračovanie Batmana: Arkham Asylum vás dostane do oblasti severného Gothamu a ponúka vám absolútnu slobodu. Celý severný Gotham je totižto obohnaný múrmi za ktorými sa nachádzajú všetci najväčší grázli, teroristi a zlodeji z celého Gothamu. Ako Batman sa môžete snažiť priniesť aspoň zdanie poriadku do chaotických ulíc tejto zničenej a odtrhnutej časti mesta, kaziť plány zločincom ako známy Joker alebo Two-Face alebo ochraňovať  nevinných ľudí ktorí boli do tejto časti mesta uvrhnutý neprávom alebo nevedomky. Vďaka svojej atmosfére, voľnosti pohybu, jednoduchom ale pritom nesmierne zábavnom boji, obrovskému sortimentu tajomstiev a bočných questov, vďaka ktorým si vylepšíte výbavu alebo odhalíte niečo k príbehu, môžem povedať, že Batman je jedna fantastická hra.

V Gotham City je zima, ale ulice mesta, teraz známeho ako Arkham sú obzvlášť chladné. Sneh padá na zločinca ktorý si vykračuje ulicami zničenej časti mesta a asfaltová cesta sa leskne vďaka neónových reklamám nad kedysi prosperujúcimi obchodmi, aj takto vypadá pohľad na Arkham City. Gotham totiž čelil kríze ktorá sa týkala preplnených väzníc a to využili niektoré bezohľadné charaktery tým, že oddelili severný Gotham múrom od zvyšku sveta a previezli tam všetkých grázlov z gothamských väzníc aby sa o seba postarali sami. Tento spôsob je nehumánny a nemorálny, ale ľudia, ktorí dávali najavo svoj nesúhlas, skončili tak ako teroristi, vrahovia a zločinci, za múrmi tohto pekla.

Ale ich neštastie, je váš zisk. Oblasť s rozlohou niekoľkých mestských blokov nie je nejako obzvlášť rozľahlá, ale vynahradzuje to svojou atmosférou a detailnosťou. V Arkham City narazíte napríklad na starú súdnu budovu, bývalé policajné veliteľstvo, schátrané múzeum, nepoužívané metro a na mnoho iných fascinujúcich miest. Výnimočný art design čerpá z 30tych rokov minulého storočia a Gotham sa zdá ako kedysi elegantné a lesklé mesto, ktoré upadlo do temnoty. Je to jasné dielo predstavivosti, ale ako tak preskúmavate temné zákutia mesta, zistíte že sa od tejto hry nemôžete odtrhnúť.

Batman nemá inú možnosť, ako preskúmať uličky a podzemné tunely severného Gothamu. Za múrmi väzenia jeden z Batmanových nepriateľov umiera a prinúti Batmana aby mu našiel liek. Toto pátranie privádza Batmana do kontaktu s Penguinom, Mr. Freezom a s mnohými ďalšími Batman darebákmi. Každá postava má vlastný charakter a je prezentovaná pomocou takého Batmanovho denníka v ktorom sú zapísané údaje o postave, jej minulosti a stretnutia s Batmanom, takže aj batmanovský laik si príbeh tejto hry vychutná do sýtosti. Vynikajúci dabéri Kevin Conroy a Mark Hammil nesklamali a Batman s Jokerom sú nadabovaný perfektne.

Bojový systém v hre je prístupný a uspokojivý. Vo svojej podstate, je celkom jednoduchý, ľavým tlačidlom myšky vykonávate svoje útoky, zatiaľ čo pravým tlačidlom vykonávate protiútoky. Celý bojový systém je o načasovaní, a keď sa dostanete do rytmu bitky, reťazenie vašich útokov a využívanie nepriateľských útokov vo svoj prospech je prekvapivo zábavné. Je to tak elegantné ako to je brutálne a na silné rany Batmana a ladné pohyby Catwoman je radosť pozerať. Za pestrú paletu animácií v boji by sa nemuseli hanbiť ani áčkové akčné filmy. Batman môže napríklad jedným útokom naraz odrovnať dvoch protivníkov, alebo využiť terén vo svoj prospech a rozbiť hlavu zloducha o steny a rôzne iné veci. Ako budete postupovať príbehom budete narážať na nepriateľov so stále lepšou a lepšou výbavou. Stráže s omračujúcimi obuškami môžu byť napadnuté len zozadu, so štítmi vyžadujú použitie leteckého útoku a stráže s nepriestrelnou vestou môžu byť zranené len s útokom nazvaným „beat down“. Nie je nad pocit keď sa vám podarí odrovnať veľkú skupinku nepriateľov s rôznorodým vybavením. Zoom kamery na zakončujúce údery a slow motion pri porazení posledného nepriateľa zo skupiny pridáva bitkám na efektnosti.

Batmanove gadgety, alebo pomôcky, hrajú v boji väčšiu rolu ako mali predtým. V Arkham Asylum ste mohli hodiť baterang (bumerang) aby ste si udržali kombo. Tu máte na výber s viacerých vecí, ktoré môžete použiť v zápale boja. Výstrel z vašej elektrickej pušky (angl. remote electric charge device) nepriateľa omráči, zatiaľ čo rýchle položenie a detonácia výbušného gélu nepriateľov zrazí na kolená. Gadgety prepínate klávesami 1-0 a dvojité stlačenie príslušnej klávesy znamená „quickfire“ akciu, čiže rýchle umiestnenie výbušného gélu alebo rýchle hodenie troch batarangov naraz. Hra vás občas sama upozorní, kedy je správny moment na použitie určitej pomôcky ale tieto rady si môžete v nastaveniach vypnúť. Ak ste nejaký ťah nepochopili na prvý krát, môžete ísť do upgrade ponuky a povoliť výukový program príslušnej schopnosti. Quickfire prináša do hry množstvo nových možností, a šikovný hráči ich budú využívať v plnom meradle a uľahčia si hru. Často som na tieto gadgety spoliehal, pretože sa vďaka nim dá odzbrojiť súper, alebo otvoriť neprístupná cesta. Ak však dávate prednosť jednoduchým bojom na ľahšej obtiažnosti, to pravé pre vás budú iba vaše päste.

Samozrejme, kriminálnici so štítmi, nôžmi a nepriestrelnými vestami sú niečo úplne iné ako nepriatelia so strelnými zbraňami. Batman je odolný, ale ani zďaleka nie je nesmrtelný. A keď čelí nepriateľom s palebnou silou, je čas na stealth. Tak ako v Arham Asylum, aj tu občas budete potrebovať vyčistiť miestnosť plnú zloduchov ktorí vedia zobrať a používať aj samopal a nesnažia sa vás utĺcť bejzbalovou pálkou alebo holými rukami. Nepriateľov môžete odrovnávať nenápadne, stačí sa len prikrčiť, potichu prejsť nepriateľovi za chrbát a bum, krásne spinká na zemi. Kamenné chrliče budú vaši najlepší priatelia, sú schválne umiestnené hlavne na miestach kde je väčšia skupinka ozbrojených zlodejov. Môžete sa vďaka nim dostať do lepšej pozície, stratiť sa z dohľadu alebo proste zoskočiť a zmlátiť nepriateľa. Časom získate skvelý gadget ktorý vám v takýchto situáciach pomôže, disruptor. Pomocou tejto vecičky vypnete nepriateľovi zbraň, potom stačí k nemu zoskočiť a zasmiať sa na tom ako sa vás pokúša zastreliť. Použitie disruptoru je obmedzené, preto to netreba preháňať, ale je to skvelý nový prírastok do Batmanovho arzenálu. Skvelé zvuky pridávajú na kvalite stealth akcií a počúvať zloduchov ako sa čím ďalej tým viac boja keď ich odrovnávate jedného po druhom je na nezaplatenie.

Ak vyhrávate bitky, získavate skúsenostné body a vzhľadom na to aj úrovne, ktoré umožňujú upgradovať váš oblek, pomôcky a bojové zručnosti. Tieto upgrady majú citeľný vplyv na hrateľnosť a vytvárajú hodnotný pocit vývoja postavy počas hrania hry. Kúpa BatClawu vám umožní vytrhnúť zbrane nepriateľom z rúk, zatiaľ čo kritické údery odmeňujú vaše presné načasovanie v boji silnejšími údermi.  Existuje hojné množstvo upgradov, a pravdepodobne budete zbierať skúsenostné body ešte aj po ukončení hlavnej línie questov.

Ale Arkham City nie je len o bojoch. Ako som už skôr spomenul je to aj o preskúmavaní mesta. Vďaka vášmu háku a plášťu sa môžete rýchlo presúvať z miesta na miesto čo uľahčuje celý prieskum mesta a mesto sa stáva vaším ihriskom. Počas vašich bezcieľnych potúlok mestom môžete naraziť na rôzne bonusy, ktoré do hry tvorcovia implementovali. Toto je prvá a možno jediná vec čo musím hre Batman: Arkham City vytknúť. Týchto bonusov, presnejšie hádankárových otáznikov, je v hre neuveriteľných 400! A predsalen si povedzme na rovinu, určite nie som sám kto mal problém pozbierať v hre Assassins Creed 100 pierok alebo vlajok a nie to 400 otáznikov po celom severnom Gothame. Autori mohli radšej spraviť viac vedľajších úloh a menší počet týchto skrytých bonusov.

Svet Batmana je plný hádanok, takže pri hraní musíte zapojiť aj svoj mozog. Väčšinou je riešenie ľahké ale neraz budete mať problém aj na to jednoduché riešenie príjsť. Niekedy sa musíte pomocou vašich gadgetov dostať z jednej strany priepasti na druhú, alebo odrovnať veľkého žraloka ktorý sa vám snaží odhryznúť... no niečo odhryznúť, alebo len jednoducho otvoriť zatvorené dvere. Na pomoc v tomto prípade prichádza batmanov detektívny režim, ktorý aktivujete pomocou písmenka X na klávesnici. Tento režim vám ukáže čo sa dá robiť s okolnými predmetmi alebo koľko nepriateľov sa v danej miestnosti nachádza. Je to veľmi dobrá vecička a verte mi, že ho budete využívať často.

Batman: Arkham City je mimoriadna hra v ktorej dobrodružstvo hlavného hrdinu prežívate s ním. Či už z príbehové hľadiska alebo z hľadiska herného je hra klenot. Dlhé minúty sa dokážete len presúvať mestom a vychutnávať si jeho krásy. Aj keď je mesto malé, vynahrádza to detailnosťou a možnosťami. Boje s nepriateľmi sú intenzívne a zábavné, tejto hre proste nie je čo vytknúť až na také drobnosti ako zbytočne veľký počet skrytých bonusov, občas hnevajúca kamera alebo až príliš ľahké súboje s bossmi. Sú to ale malé chyby na dokonalej hre a preto má u mňa Batman: Arkham City také hodnotenie aké má.

Plusy:                                                                                                                 Mínusy:

+prepracované mesto                                                                                  -ľahké súboje s bossmi

+batmanove gadgety                                                                                    -príliš veľa skrytých bonusov

+bitky

+logický postup hrou


napísal Rolash1 24.12.2012



Páči sa mi!

8.5
BATMAN: ARKHAM CITY

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Eidos / Rocksteady
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk