Batman: Arkham City

To najlepšie na koniec?

PC
pridal jimmyboy 2.12.2011 o 23:03 pod používateľské recenzie

10


Hry zo série Elder Scrolls na seba vždy dokázali upútať pozornosť. Každé jedno pokračovanie so sebou nieslo obrovské množstvo hype o skvelej AI, úžasne vyzerajúcej krajine, hrdinských questoch či dych vyrážajúcemu vizuálu. Ako už vieme, Bethesda má špeciálnu schopnosť nie vždy všetko dotiahnuť dokonca a preto ani ich najnovší počin, Skyrim, nie je úplne bez chýb. V zápätí ale musím povedať, lebo to už dlhšie v sebe neudržím, že napriek tomu, že Bethesda opät čo do množstva chýb nesklamala, tak nesklama ani po stránke hrateľnosti. Desiatky hodín presedené pred hrou a desiatky ešte predo mnou ma utvrdzujú v tom, že Skyrim je tá hra. Áno tá, tá Game of the Year, ktorej sa nič nevyrovná.

Takto nejak by asi vyzerala moja recenzia na Skyrim, keby mi po 40 hodinách levelovania, skúmania a plnenia questov nevkročila do života tentokrát naozaj TÁ hra, ktorá ma osvietila a ukazála to pravé herné nebo. Dokázala pokoriť moje ignorovanie reality spôsobené Skyrimom a ešte viac ho prehĺbiť. Ladies and gentlemen, I present you Batman: Arkham City!



Po skvelom Arkham Asylum bolo každému jasné, že ak chce Arkham City nesklamať tak musí laťku opäť posunúť o kúsoček bližšie ku dokonalosti. To čo Rocksteady dokázali v AA bolo niečo neskutočné, ponúkli úžasný herný mix zabalený v Batmanovom plášti, ktorý prekvapil už len preto, že od hier podľa komiksov či filmov sa v poslednej dobe toho moc neočakáva. Ako vám je už jasné, Rocksteady si uvedomili obrovskú zodpovednosť a pokračovanie Batmanových eskapád povýšili na úplne novú úroveň. Poďme sa teda vydať do temného Arkham City a odhaliť vylepšenia, ktorými nový Batman prešiel.

Once upon a time..

Prvý na ranu prichádza, samozrejme, príbeh. Dej sa, ako už podľa názvu mnohí z vás tušia, presunul zo sanatória pre rôznych mentálov a nebezpečných kriminálnikov do celej mestskej štvrte ohradenej vysokým múrom, kde boli napchaté všetky kriminálne a pochybné živly Gothamu ( tam Batman dobre zapadne, no nie? ). Skvelý nápad? Či začiatok konca? Aj na tieto otázky vám hra postupne odpovie. Batman sa do Arkham City dostáva za veľmi nepríjemných okolností a ako to už býva, bude to ešte nepríjemnejšie. Na scéne sa totiž objavuje zvláštný Hugo Strange, ktorý nielen, že pozná vašu pravú identitu, ale má v pláne v meste spustiť tajomný Protocol 10 a vám priamo odporučí sa držať od jeho vecí ďalej. Aby to nestačilo, Joker opäť vytŕča rožky a snaží sa svojou osobnosťou strhávať pozornosť na seba a svojé vlastné plány. Ako som už ale načrtol, tentokrát Joker nemá celú hru len pre seba a na scéne sa objavuje obrovské množstvo zvučných mien a každé z nich má v Arkham City vlastné záležitosti, ktoré si potrebuje vyriešiť. Môžete sa tešiť na kapacity ako Penguin, Deadshot, Bane, Talia al Ghul, Zsasz, Two Face, Catwoman ( o tejto mačičke vám ešte poviem viac, nebojte sa ) či Mr. Freeze - tu ale musím niektorých sklamať, nečakajte Freeza v kombinéze s bradavkami ako ho vykreslil Burton v jednom zo svojich "vizionárskych" filmov. Na linke budete mať stále Alfreda, ktorý vám bude posielať do nebezpečnej oblasti ďalšie gadgety. Samozrejme v hre sa nachádza mnoho ďalších známych postavičiek, ktoré maj[ v deji buď celkom dôležitú úlohu, alebo sa ním iba mihnú. Rocksteady chrlí jedno eso za druhým a mnohé z príbehov v Arkham City by si zaslúžili oveľa podrobnejšie rozpracovanie. Samozrejme tu nechýba Riddler, ktorý sa zas raz musel vela nachodiť a našplhať s fluorescenčnou farbou kým celé mesto pokryl hádankami a logickými úlohami štýlu "Ako do pekla získať ďalšiu Riddlerovu trofej". Ako vravím, postáv je tu obrovské množstvo, no tá pravá a jediná hviezda tejto hry je rovnako ako v prípade filmového Batmana opäť Joker. Jeho dabing, animácie, konanie, smiech, vtipy, monológy, toto všetko tvorí úžasnú postavu a kradne si všetky scény pre seba. A čert to ber, nedá mi nepovedať, že tak emóciami napumpovaný záver, aký vam zahrá predstavenie Arkham City v hlavných úlohách s Batmanom a Jokerom ste už dlho v hernej histórii nevideli a ešte istý čas neuvidíte.

Uuuuu what this little button do?

Tí, ktorí hrali AA, budú v začiatkoch trochu vo výhode. Všetko z Arkham Asylum je v Arkham City, Batman sa ovláda rovnako, herné princípy sú zachované. Vravíte si, to má byť akože plus? Teraz sa držte. Zároveň však bol každý jeden aspekt hrateľnosti napichaný injekciami so steroidmi a vylepšený na nový level. Už to, že opúšťate Arkham Asylum a dej sa presúva do otvoreného mesta, je obrovské plus. Odrazu hra získala nový rozmer, oveľa viac úžasných možností a treba povedať, že páni v Rocksteady si ich všimli a poriadne sa ich chopili - presne takto si predstavujem hru s vertikálnym gameplayom a jeho zapracovaním do hry ( zdravím Crysis 2 ). Nad mestom sa môžete len tak vznášať, strmhlav útočiť na nepriateľov, pohupovať medzi budovami pomocou grapple gun, či presúvať sa vďaka vylepšenému line launcher, ktorý najnovšie dokáže spojiť dva body a zanechať na mieste lano, ktoré dokonale slúži na pozorovanie situácie a plánovanie útoku. Na nepriateľov môžete útočiť zhora, zdola, na ich úrovni, je to len na vás akú taktiku vyberiete a ak ste si tieto možnosti pochvaľovali v Arkham Asylum tak tu sa do hry úplne zamilujete. Celý priestor na taktizovanie sa zrazu zniekoľkonásobil a hra vám dáva voľnú ruku.



Dobre, tak tu máme otvorené prostredie. A čo v ňom? Zbierame jabĺčka a používame umbakarnu? Celé mesto, ktoré je preplnené už spomínanými kriminálnikmi, máte od začiatku k dispozícii, teda okrem niektorých konkrétnych budov, do ktorých vám hra spočiatku nedovolí vojsť, keďže sú príbehovo dôležité a treba si najprv urobiť rezerváciu na návštevu v hlavnej príbehovej linke a až po tom sa vám sprístupnia na blbnutie. Hra sa postupne odvíja a prechádzate mesto krížom-krážom od questu ku questu. Tentokrát tu máme hlavnú story obohatenú o mnoho niekoľko vedľajších úloh, ktoré sa postupne odomykajú ako prechádzate hrou. Je len na vás či ich budete ignorovať alebo nie, no ich nevšímaním si by ste prišli o obrovskú porciu zábavy. Práve v týchto bočných príbehoch vystupuje veľké množstvo menej-či viac známych postáv z Batman univerza. Systém akým sa vám questy v hre odomykajú je nastavený pomerne zvláštne, nie je to klasický RPG štýl kde si treba úlohu nájsť, v Batmanovi máte od začiatku prehľad koľko tých side-questov spolu je, ktoré z nich máte odomknuté a ostatné sa vám postupne sprístupňujú (až na pár malých výnimiek to tak je so všetkými). Taktiež pokračovanie a riešenie niektorých z nich je presne nastavené v tej-ktorej časti hry. Rozhodne to nepovažujem ale za mínus, tento štýl skvele zapadá do celkového konceptu a vyznenia hry,  úlohy sú maximálne originálne, neopakovateľné a každá vás bude skvele baviť. Takže ďalší bod pre Rocksteady.

To všetko čo budete popri plnení týchto úloh robiť je priam neskutočné. Hľadať stopy DNA, skúmať dráhu guľky, prenasledovať cieľ, rozlišovať teploty, odkódovávať signály, nasledovať ich, je toho fakt mnoho a naozaj si budete pripadať ako detektív, ako vás aj neraz postavy v príbehu nazvú. K tomu celému vám pomáha príznačne nazvaný detective mod, dobre známy už z AA, ktorý vám neraz pomôže keď sa niekde zaseknete.  Táto samotná detektívna a vyšetrovacia náplň spojená so "skákacimi" pasážami by vystačila na jednu plnohodnotnú hru. Ale čo, my tu máme ešte akčnú časť, kde budete svojimi päsťami, nohami, kolenami, či lakťami ničiť všetko navôkol.  Tí všetci čo boli namäkko z bojového systému v AA nech si pred hraním pripravia suché nohavičky lebo toto je naozaj zážitok. Zas tu máme skvelý systém útokov a proti-útokov,  navýšený o rôzne typy nepriateľov so štítmi, strelnými zbraňami, ostrými zbraňami, vestami, elektrickými obuškami a neviem ešte čím všetkým. Na jednotlivé útoky treba správne reagovať a na každého platí niečo iné, každý útok má aj svoj protiútok. Celé je to previazané úžasnými animáciami, ktoré scénu držia pohromade a budú vám tiecť sliny po tom, ako uvidíte Batmana vykonávať to čo mu rozkážete s eleganciou predtým nevídanou, ako bude lietať od protivníka ku protivníkovi a lámať ruky, drtiť lebky a hádzať telá. Aby som nezabudol, Batman má aj čarovný opasok kam sa mu napchajú všetky tie úžasné gadgety čo používa. Pri boji si teda môžete nepriateľa okrem iného pritiahnuť, omráčiť, zmraziť, zelektrizovať, zobrať mu zbraň a ďalších mnoho činností, ktoré v spojení s predtým spomenutým súbojovým bojovým systémom a ktorý v spojení s pred chvíľou vychvaľovaným vertikálnym gameplayom tvorí úžasný celok a vysoko návykovú záležitosť. Už vidíte kam s tým mierim? Ako v AC každý aspekt do seba zapadá? A to ešte nekončíme. Okrem bojového využitia sú gadgety pomocné aj pri presúvaní sa prostredím a riešením nástrah okolia. Elektrická zbraň vám môže otvoriť dvere, či naštartovať generátor, batarangom trafíte inak neprístupne tlačítka, pomocou mrazivej bomby zas vytvoríte ľadové krihy na vode a mnoho, mnoho ďalších akcií. Do každej čínnosti čo budete vykonávať vás hra zapojí a vyvolá vo vás pocit zadosťučinenia, že ste sa nepozerali len na nudnú animáciu ( a ako hovorím, práve tie su dotiahnuté skoro do dokonalosti ). Túto časť by som rád zvýraznil pretože máloktorá hra to napriek množstve možností a činnosti dokáže.

Catwoman: The Game

Ako som v začiatku recenzie spomenul, v príbehu sa taktiež objavuje naša-vaša Catwoman.  Je ale hriech o jej účinkovaní v hre hovoriť ako o objavení, Catwoman je totiž druhá hrateľná postava a tiež si s ňou čo-to v Arkham City preskáčete. Na začiatku jej príbehová linka s tou Batmanovou pretne, aby sa potom zas mohla rozísť a na konci opäť spojiť a ukázať, ako veľmi dôležitá to postava je. Máte sa na čo tešiť. Nielen, že je to druhá hrateľná postava, s rukou na srdci musím prehlásiť, že hrať za ňu ma bavilo ešte viac ako hra za samotného Batmana. Jej rýchle pohyby, presúvanie po meste a hlavne jej bojové schopnosti si vás ihneď získajú. Má samozrejme vlastnú sadu gadgetov vďaka ktorým zažijete obrovské množstvo zábavy. Pohyby a teda animácie akými bola Catwoman obdarovaná sú neskutočné a ladnosť jej fatálnych úderov budete dlho predýchavať. Možno sa vám zdá, že preháňam, ale to musíte zažiť. Nikto iný si nezaslúži viac samostatnú hru ako Catwoman - ani Alyx!



Na začiatku som spomínal, že hádankár Riddler zas neobsedel a pomaľoval celé mesto. Opäť tu máme klasické zbieranie sošiek, obohatené o nové zaujimavé mechanizmy, ktoré vám neraz potrápia mozog. Potom hádanky, pri ktorých treba oscanovať či "vyfotiť" danú časť levelu z istého uhlu - toto tu už tiež bolo v AA a treba podotknúť, že aj v pokračovaní ide väčšinou o veci, ktoré sa výrazne odlišujú od prostredia a veľakrát som takúto hádanku splnil aj bez toho, že by som vedel jej znenie, len som odfotil niečo čo vyzeralo podozrivo. Navyše pribudli špeciálne bočné misie venované len Riddlerovi, v ktorých máte za úlohu zachrániť civilistu pomocou splnenia logických hadaniek, ktoré vám hádankár servíruje. Mimochodom pamätáte si na mapy s hádankami po leveloch v Arkham Asylum? Tu mapy nečakajte, tentokrát sa po meste medzi inými nachádzajú postavy svietiace na zeleno a ak sa chcete dozvedieť polohu trofejí a hádanok v danej oblasti, musíte si dotyčného pri súbojoch nechať ako posledného aby ste mali možnosť ho vyspovedať. Opäť, veľmi skvelé zlepšenie herného mechanizmu oproti predchodcovi.  V hre sa ďalej aj nachádzajú takzvané Augmented Reality training úlohy, ktoré vás preveria vo vašich leteckých schopnostiach ( a tiež vám riadne zabrnkajú na nervy ). Za plnenie riddlerových úloh získavate body, taktiež ako za plnenie rôzných fyzických "achievementov" typu preleť toľko a toľko bez použitia grapple gun, či použi v kombe tento gadget toľkokrát. Tieto body sa vám kumulujú spolu s tými za plnenie misií a side-questov a za ne, ako správne tušíte, sa levelujete. Čo level, to bod a možnosť odomknúť si upgrade čí už na Catwoman alebo Batmana. Vylepšenia gadgetov, bojové upgrady, zlepšenie hackovania.. možností je mnoho a postupne si z postavy tvoríte dokonalého predátora.

Finished? Not yet

Týmto to ale nekončí. Po dohratí hry ( asi jediná hra ktorá ma dokázala prekvapiť aj po záverečných titulkách ) sa vám odomkne New Game Plus. Hra vám dá možnosť začať príbeh znovu už s vylevelovaným Batmanom, odomknutými gadgetmi a nájdenými trofejami od Riddlera. Celé je to ale ťažšie - od začiatku čakajte silnejšie typy nepriateľov, po jednotlivých arénach sú inak rozmiestnení  a tentokrát neočakavájte dáke výstražne ikony o útoku nad ich hlavami. Taktiež máte k dispozícii rôzne Riddlerove challenge mapy, staré dobré známe z Arkham Asylum. Všetko čo v hre robíte sa zaznamenáva percentuálne do štatistík a už dlho ma tie hlúpe čísielka tak nelákali aby som ich všetky zmenil na 100% ako teraz po dohratí Arkham City.

Ako je na tom Batman po stránke vizuálu? Treba povedať, že geniálne. Arkham City nie je moc obrovské a vďaka tomu si užijete úžasne vymodelované mesto kde je starostlivosť kladená na každý detail. Vizuál vás pohltí , atmosféra toho najnebezpečnejšieho miesta na zemi sála na každom rohu. Neustále sneženie, pofukovanie vetra a Batmanov potrhaný plášť vás uplne dostanú. AC je veľmi dobre optimalizované, na mojom notebooku, ktorý už zažil svoje ide hra plynulo na vysokých detailoch, čo je po Dead Island ďalší dôkaz, že keď sa chce tak aj sandbox môže šlapať ako hodinky.



V úvode som spomínal, že toto je TÁ hra. Moja osobná Game Of The Year 2011. Špičkovo spracovaná po každej stránke, unikátny mix herných možností a mechanizmov. Tento rok je naozal herným nebom pre každého z hráčov naprieč platformami. Kvalitných titulov je kopa, no Batman ako jediný vyčnieva pretože v ňom nie je časť, ktorá by za zvyškom zaostávala. Môžem s čistým svedomím prehlásiť, že Rocksteady sa vďaka Arkham City oficiálne dostali medzi vývojársku elitu. Jedinú výtku, ktorú voči tejto hre mám, je Games for Windows Live. Dokonca sa mu nevyhnete, ani keď hru kúpite cez Steam. Teraz však už len z úsmevom spomínam na rage, čo som zažíval keď som sa ho snažil spojazdniť, pretože hra to svojimi kvalitami úplne zatienila. Dlho som uvažoval aké hodnotenie Batmanovi dať. Hodnotenie dávam s vedomím, že je úplne reálne, že pri recenzovaní trojky si budem búchať hlavu o stenu lebo nebudem môcť dať viac. Ale teraz, v tomto momente, je to pre mňa dokonalá hra.


napísal jimmyboy 2.12.2011



Páči sa mi!

10
BATMAN: ARKHAM CITY

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Square Eidos / Rocksteady
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.10. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19941)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk