Uncharted 4: A Thief's End

"I am a Man of Fortune, and I must seek my Fortune." - Henry Avery, 1694

PS4
pridal gabk0 29.5.2016 o 9:50 pod používateľské recenzie

10


Určite sa na to pamätáte, ak nie, tak vám osviežim pamäť. Rok 2007. Naughty Dog prichádza s novou hrou, s niečim úplne novým, niečo čo tu ešte nebolo. Áno, bola to prvá časť hernej série Uncharted. Mladý chlapík menom Nathan Drake, ktorý žije svoj "detský sen" a dal možnosť ukázať ho hráčom po celom svete. Chlapík, ktorého baví história, snaží sa nájsť poklad, avšak k ceste za vytúženým cieľom vedie veľmi zložitá cesta plná akcie, skákania, hádaniek a neuveriteľnou zásobou šťastia ako bonus. V prvej časti sa Nathan Drake vydal hľadať slávne mesto El Dorado. Neskôr sa v druhej časti s názvom Uncharted: Among Thieves, v ktorom sa Nathan vydal hľadať námornú flotilu Marca Pola, ktorá obsahuje nepredstaviteľné bohatsvto v podobe pokladu. Ako čas bežal a hráči si úživali túto hernú pecku, Naughty Dog tvrdo pracovali na pokračovaní a nakoniec sme sa dočkali. Uncharted: Drake"s Deception v ktorom opäť nechýbali zložité hádanky, akcia plná nepriateľov, skákanie a opäť bádanie, bádanie za dávnou civilizáciou v púšti Rub al Chali. Nathan Drake je proste nezmar, a cestou za týmito všetkými "pokladmi" mu robili spoločnosť jeho priatelia. Najlepší priateľ bol zrejme Sully, ten s vami išiel do každého jedného nebezpečenstva a prežili ste toho naozaj veľa, avšak nebol to len Sully, ktorý vám počas troch častí robil spoločnosť, bola tu aj reportérka Elena, Chloe atď.  




Je rok 2016 a Naughty Dog prichádza s poslednou časťou Uncharted: A Thief"s End. O hre sa začalo šepkať už v okolo roku 2013, avšak oficiálne hra predstavená ešte nebola, ale bola akýmsi "verejným tajomstvom", až nakoniec Naughty Dog hru skutočne ohlásil a každý bol zvedavý. O čom hra bude teraz ? Čo všetko s Nathanom prežijeme ? Ako napovedá názov – A Thief"s End, začalo sa špekulovať, že hra by mohla byť posledná časť, avšak Naughty Dog to nijako nepotvrdilo, oficiálne nepotrvdilo. Bolo tu mnoho špekulácií, ale tie vyplávali na povrch až po vydaní hry a zrejme aj po jej prejdení.  

Naughty Dog nastavilo latku naozaj vysoko, a to už v predchádzajúcich častiach, no nakoniec sa prekonali a vytvorli naozaj hernú pecku. Nie len po hernej stránke, ale aj po grafickej, zvukovej, príbehovej a pod., ale to si pekne rozpíšeme.

Je to už pár rokov, čo všetky tieto dobrodružstvá Nate prežil a povedal si stop. Nate je ženatý, má obyčajnú prácu v ktorej slušne zarába a žije si obyčajným "nudným" životom. Povedal si dosť, a so všetkým tým šialenstvom prestal, ale rád si na tie krásne spomienky zaspomína, ale...

Nathan mal totiž brata. Sam Drake bol avšak zastrelený rovno pred očami Nathana, ktorý si myslel, že je mŕtvy. Prešlo 15 rokov, a stará známa tvár sa vracia na scénu. Sam Drake je starší, viac premotivovaný, avšak je rovanko inteligentný ako Nathan, a tiež ho zaujímajú poklady a všetky tie veci okolo toho a práve Nathanov brat Sam, je dôvodom ďalšieho bádania, s ktorým Nathan "skončil".

Postavy v hre tvoria opäť dôležitú úlohu. Ako ináč, nebol by to Nathan Drake bez jeho povestného "sakra", ale Naughty Dog pokračujú vo svojej tradícií a aj tentokrát si rôzne dialógy užijete. Nathan je opäť sarkastický a nechýba mu humor, Sam je v podstate niečo podobné ako Nathan a často sa budú v hre doberať, kto je lepší, krajší, šarmantnejší a pod., ale to proste k Uncharted patrí. Sully, to je kapitola sama o sebe a zažijete s ním opäť veľa zábavy a je jasné, že patrí medzi najdôležitejšie postavy v hre. A ďalej sa v hre objavuje aj Elena. Elena žije svoj život reportérky po boku Nathana, a síce nie je v hre až tak často vyditeľná, no chvíle s ňou patria jednoznačne medzi tie najlepšie a najkrajšie veci v hre.  

Ako inak, aj v tejto časti toho prežijete s Nathanom, Samom, a Sullym veľa spoločného. A pod pojmom spoločné sa myslia akcie, prekážky, hádanky, rôznorodé akcie a pod. Opäť budete v hre veľa skákať, liezť, budete lúštiť hádanky, avšak autori do hry zakomponovali aj niečo nové. LANO. Práve lano bude v podstate jednou z viacerých základných zložiek hry. Budete ho využívať veľmi často a v podstate by ste bez neho boli stratený. Ale nie je to len lano, ktoré bude slúžiť na premiestňovanie. Po skakaní a lezení tu príchádza aj ovládanie dopravných prostriedkov, čo vyšlo autorom naozaj báječne. V hre si totiť neraz zajazdíte na terénnom vozidle, ktoré vám neraz pomôže dostať sa z bodu A do bodu B, respektíve z ťažko dostupného miesta na miesto vášho cieľa. Fyzika vozidla je urobená parádne a prostredie v ktorom budete na terénnom vozidle jazdiť vám dovolí aj odkolniť sa od vášho smeru a tak vlastne prehľadať okolie a pokochať sa nádherou okolo vás. Okrem terénneho vozidla si zajazdíte aj na lodi. Tá tvorí taktiež dôležitú úlohu v hre a neraz vám pomože dostať sa z bodu A do bodu B, repsektíve vám pomôže aj ako vec na lezenie, dostanete sa na ťažšie dostupné miesta a pod. Všetky tieto dopravné prostriedky a nie len dopravné prostriedky si užijete snáď po celom svete. Precestujete rôzne kontinenty, krajiny, mestá či dedinky, ktoré dopĺňa perfektná atmosféra rozľahlích ostrovov či nádherných scenérií. Kým sa budete presúvať z jedného bodu, do bodu druhého, hra vám poskytne mnoho informácií. Cestou za dobrodružstvom budete zbierať rôzne listy, ktoré sú súčasťou príbehu a vystvelia vám nejakú tú udalosť, ktorá sa odohrala, taktiež budete objavovať staršie fotografie či predmety, na ktoré si s radosťou zaspomínate, a ktoré jednoducho ku hre patria. Nebol by to Uncharted a Nathan sám o sebe, ak by nevlastnil svoj vlastný zápisník. Áno, ani posledná časť tejto hernej bomby vás o tento zápisník neukráti. Často vám pomôže a často ho aj budete používať, či už ako pomoc pri riešení hádaniek alebo na zapísanie si nejakej tej informácie o danej lokalite.




Ako je to už zvykom, v hre sú dôležité aj zbrane, a že ich je v hre mnoho, o tom žiadna... Hra vám opäť ponúkne širokú škálu pištolí, či už obyčajné alebo poloautomatické, taktiež v hre nájdete rôzne samopaly, cez AK-47 po poloautomatické samopaly, brokovnice, odstreľovačky, RPG či granátomet,samozrejme nechýbajú granáty, a netreba zabudnúť ani na pästné súboje. Tie si vzali niečo aj z hry The Last Of Us a vôbec, pästných súbojov si v hre užijete dosť, taktiež hra ponúka aj QTE. Hra disponuje aj parádnym stealthom, ktorého je v hre viac. Prostredie je perfektne vytvorené na nejeden štýl boja, v hre nájdete mnoho krytov, či vysoké krovie, ktoré vám pomôže skryť sa a zlikvidovať protivníka stealthovým spôsobom alebo pôjdete do nepriateľov priamo a síce vyničíte na nich celý zásobník, je to len na vás.

Grafická stránka hry spolu so zvukovou stránkou hry je na veľmi vysokej úrovni. Je až neuveriteľné, čo všetko dokázal Naughty Dog z hry a vlastne z hernej konzoly PS4 vyťažiť. Hra ponúka krásnu grafickú stránku, ktorú si užijete pri rozlíšení 1080p/30FPS, a niektoré scenérie sa vám vryjú do pamäti. Aj toto skrátka patrí k hre Uncharted. Zvuková stránka je presne taká, akú hra potrebuje. Keď sa niečo deje, hudba zvážnie, ak ide nejaká emotívna scénka, pripravte sa na klasický, aj keď kus vylepšený soundtrack v tichšom prevedení, ktorý ale dokáže maximálne zaujať a vy sedíte ticho a neprajete si nič, čo by danú scénu a krásnu melódiu prerušilo. Je to skrátka Uncharted, ako ho poznáme, aj keď o niečo "dospelejší a vážnejší".

Dĺžka hry by sa dala doslova krájať. Hra totiž obsahuje 22 kapitol, avšak si k tomu pridajte prológ a epilóg. Herná doba vám zaberie okolo 14 hodín, pričom sa jedná v podste len o príbehovú časť. Ak ale chcete mať všetko vyzbierané a všetko nájsť, hra vám zaberie oveľa viac času, v tom prípade si na hru pripravte väčšie množstvo času. Po prejdení hry sa vám otvorí aj akési "bonusové" políčko v ktorom si za nazbierané body budete môcť odomknúť určité veci v hre. Je to všetko veľmi zaujímavé, pretože k odomknutiu všetkých vecí budete potrebovať hru prejsť neraz, a tak vás to v podstate núti hru hrať znovu a znovu za účelom odomknutia a zbierania (nielen) bodov. Nájdete tu zaujímavé veci, ktoré viete odomknúť, ako napr. spomalené mierenie, nekonečná munícia, väčšia výdrž čo sa týka života, ale aj veci ohľadom grafiky či zvuku, ako napr. 10 bitový zvuk alebo pixelovú grafiku a mnoho ďalšieho. Je len na vás, čo sa vám zapáči, a čo si vyberiete.

Uncharted: A Thief"s End je skutočne umelecké dielo. Už od prvej časti nás autori navnadili na ďalšie a ďalšie, čím ďalej, tým šialenejšie momenty v hre plnej akcie, lúštenia hádaniek, skákania, lezenia, výborných dialógov či kvalitným príbehom a to nie je všetko. Všetko toto nám dopĺňala krásna grafika s perfektnou zvukovou stránkou a nezabudnuteľnou atmosférou, ktorá to všetko len doplnila. Naughty Dog (údajne) s hrou Uncharted skončili, čo je obrovská škoda, ale všetko krásne raz niekedy skončí a vám jednoducho neunikne nejaká tá slzička pri záverečnom epilógu a pri vašich osobných spomienkach, ktoré ste hodinamy hraním pri hre zažili. Je to skrátka Masterpiece v tom najkrajšom podaní, aké môže hráč dostať. Príbeh sa rozvíja pekne pomaly, nikde nie je cítiť, že toto či tamto je v hre nasilu dané, nie, je to skrátka tak ako to má byť. Čo viac dodať ? Snáď len poďakovať autorom Naughty Dog a celej skupine ľudí, ktorí na hre pracovali, že nám dali tú možnosť zahrať si takúto hernú pecku a snáď len dúfať, že niekedy, niekde ešte nový Uncharted bude, keďže ako sa hovorí, "Nádej umiera posledná". Naughty Dog – ĎAKUJEME !

 

11/10

Plusy/Mínusy

 

  • grafická stránka hry

  • zvuková stránka hry

  • dĺžka hry

  • kvalitná česká lokalizácia

  • dabing

  • dialógy

  • nádherné scenérie

  • atmosféra

 

  • záverečný súboj

  • posledná časť

 


napísal gabk0 29.5.2016



Páči sa mi!

10
UNCHARTED 4: A THIEF'S END

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk