Mafia 3

Zgteačkovatená Mafia

PC
pridal Coach 12.2.2022 o 10:05 pod

6.5


Mafia 3 je hra, ktorá v našich končinách bola dosť kritizovaná hráčmi. Vyskúšal som si ju aj ja, či je pravda čo sa o nej hovorí a fakt je taká slabá. Už asi podľa známky tušíte, že v niečom budú mať ostatní pravdu. Dej sa posunul do modernejšej doby, kedy všade jazdia obrovské americké autá, zúri rasizmus a prejavujú sa dopady konfliktu vo Vietname, a celý svet je v akejsi studenej vojne, kedy hrozí opäť veľký medzinárodný konflikt. Hra sa odohráva v roku 1968 vo fiktívnom meste New Bordeaux založenom na predlohe New Orleans. Hlavná postava, Lincoln Clay, je černoch, ktorý to nemá ľahké aj vďaka silnému rasizmu, ale hlavne po krátkej dobe sa z neho stane tŕň v oku kápovi, ktorý ovláda celé mesto. Lincoln ide pomstiť svojich kamarátov, o ktorých prišiel počas jednej fušky a takmer ho stála život tiež. Len so šťastím prežil. V naplneniu jeho cieľu mu pomôže Donovan, bývali CIA agent, Cassandra, majsterka na vúdú, Burke, večne naliaty Ír a dobre známi Vito Scalleta z druhej Mafie. Usmerňovať alebo aspoň dávať poučné monológy bude kňaz otec James, ktorý pozná Lincolna od malička a snažil sa ho aj vychovávať a viesť k dobru. Či úspešne, to už zistíte hraním. Postupne preberaním území mesta a likvidovania podšéfov sa dostane k vášmu hlavnému cieľu - Sal Marcano.

 

 

 

 

Môžno to znie veľmi zaujímavo, ale nie je úplne tomu tak. Zo začiatku to bude zábavné, ale postupom času sa dostaví stereotyp a už budete rýchlo likvidovať podniky, čistiť územia, len aby ste to dohrali a rýchlo sa dostali sa k podšéfovi, ktorý ovláda konkrétnu časť mesta a mohli ju prebrať vy. Je to škoda. Takto to pôsobí skôr iba ako nasilu natiahnutá herná doba. Ale zas musím povedať, že to nebola až taká otrava vďaka gunplayu. Ten je spravený zábavne a bavilo ma v hre strieľať. Akurát zvuky zbraní mohli lepšie vyvážiť. Pôsobí dosť komický, keď mechanické zvuky sú hlasnejšie ako samotný výstrel. Páči sa mi aj akým štýlom spravili inventár. Môžete mať jednú malú zbraň a jednú veľkú. Nebudete pri sebe nosiť celý muničný sklad a zbrojnicu, ako to bolo v Mafii 2. Zbraní je v hre dostatok a nechýbajú ani s tlmičom na tiché prechádzanie misii.

Počas presunov na misie využijete rôzne dobové vozidlá. Tu sa trochu pristavím. Jazdný model je slabí oproti dvojke, aj keď si zapnete simuláciu. Je cítiť, že je to už viac GTA ako Mafia. Ďalej nedá sa natankovať, opraviť motor otvorením kapoty, slabí damage model a autá po pár zásahoch letia do luftu. Pribudla síce streľba za jazdy, ale tá má automatické mierenie na nepriateľské autá, ktoré sa nedá vypnúť. Akosi sa v trojke vytráca ten pocit, že keď som si zobral auto v Mafii, tak som si dával na neho pozor. Autá som bral skôr ako prostriedok, s ktorým sa presuniem z bodu A do bodu B.

 

 

 

 

NPC postavy v hre majú samovražedné sklony. Častokrát sa mi stalo počas jazdenia, že civilisti nie aby uskočili od môjho auta, ale sa rovno hodili pod kolesá. Zrejme ich to v New Bordeaux nebaví a asi by sa radšej vrátili do Empire Bay alebo Lost Heaven. Človek by si myslel, že keď autori dajú názov hre Definitive Edition, tak tam bugov bude čo najmenej alebo žiadne. V tomto prípade to je iba fakt vydanie som všetkými DLC a hry sa vôbec nechytili. Čož je obrovská škoda, lebo bugov tu je fakt dosť a ťahajú hru dole. Sem tam sa hra rozhodne vypnúť sama. Aspoň achievementy mohli opraviť.

Ale nájdu sa aj pozitívne veci. Prvou je určite príbeh, pre ktorý sa hru oplatí zahrať. Veľmi dobre spracované prestrihové scény, postavy a celkové podanie príbehu. Potom tu je skvelý soundtrack. Aj pri písaní tejto recenzie mi hral. Ak ste hrávali Battlefield Vietnam, tak hneď sa vám niektoré skladby pripomenú. Plusom sú aj DLCečka. Tie pridajú síce 3 krátke príbehy, ale za to zábavné a každý orientovaný na niečo iné. Faster Baby je o rasistických policajtoch v novej oblasti Sinclair Parish. Tu je akurát škoda, že hráte, prejdete pár misii a zrazu koniec. Takto celá nová oblasť ostane málo využitá. Druhé je Stones Unturned, kde zavítate na tropický ostrov a navodí tak trochu dojem vojny vo Vietname, a posledné DLC je Sign of the Times. Tam vás čaká temných príbeh a zahráte sa na detektíva s UV lampou a foťákom.

 

 

 

Ešte spomeniem grafickú stránku Mafie. Je zvláštna. Miestami vie hra vyzerať pekne, napríklad v noci, ale zase cez deň vyzerá divno. Veľkú rolu tu bude hrať to, že obraz je celý čas rozmazaný a nasvietenie tiež slabo spracované. Zo začiatku mi chvíľu trvalo kým som si na celý vizuál zvykol. Za to mesto a okolie je pekne spracované a podľa mňa vystihuje dobu, ale už sa neviete najesť alebo napiť v bare, prípadne si kúpiť nové oblečenie. To sa dá meniť, ale iba v šatníku v skrýši alebo v prebratom biznise.

Nad finálnou známkou som dlho váhal. Zo začiatku som uvažoval o 7,5, ale ako som dlhšie hral začalo to klesať až k 6,5. Nebyť bugov, padania hry a divnej grafiky, tak by známka mohla byť vyššia. Mafia 3 Definitive Edition nie je zlá hra. Dokáže zabaviť a hlavne ju drží veľmi dobrý príbeh, hudba a zábavné prestrelky. Ak ste Mafiu 3 nehrali určite vyskúšajte, ale musíte počítať s tým že miestami vás môže naštvať.


napísal Coach 12.2.2022



Páči sa mi! (+6)

6.5
MAFIA 3
+ príbeh a postavy
+ gunplay
+ soundtrack
+ pekne spracovaná mapa
- bugy, bugy everywhere
- padanie hry
- rozmazaná grafika
- slabší jazdný model
- AI NPC postáv
- vynechané funkcie z Mafie 2
- auto-aim pri streľbe z auta

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk