Knights of Honor

PC
pridal agent1 23.4.2007 o 18:05 pod používateľské recenzie

9.4




Knights of Honor, stratégia, ktorú som hrával nonstop od rána do večera celé 3 dni a hrávam ju dodnes. Spočiatku som si myslel, že je to len nejaká blbosť, no postupom času som sa od nej nevedel odtrhnúť. Ale teraz už k veci.
Po zapnutí hry sa zobrazí úvodné logo firmy EA Games, Sunflowers a Black Sea Studios, nasleduje intro a potom sa dostanete do menu, kde vás pekne privítajú (welcome to knights of honor). Prvé, čo by ste mali spraviť je zvoliť si svoj herný profil. Druhý a dosť dôležitý krok je prejsť výukou. Naučíte sa približný princíp hrania, dozviete sa, k čomu slúžia špióni, ako si zaobstarať armádu a tak ďalej. Teraz, keď už ste dostatočne vyzbrojení informáciami, môžete začať hrať. Single Player ponúka Európske ťaženie, Bitku na otvorenom poli (vy máte jednu armádu, nepriateľ druhú a je len na vás, kto vyhrá) a Dobýjanie hradu (zvolíte si, či chcete byť obranca alebo útočník). V Multiplayeri máte okrem bitky na otvorenom poli a dobýjania hradu ešte dva módy - pán veží a historický boj. Pán veží - kto obsadí všetky veže na mape, vyhráva. Historický boj - to hádam netreba vysvetľovať.
Európske ťaženie vás prenesie do stredovekej Európy, presnejšie na jej taktickú mapu. Tam budete mať celú Európu ako na dlani. Najprv si však zvolíte národ, s ktorým sa budete snažiť podmaniť si Európu a Severnú Afriku. Tu sa totiž odohráva dej hry. Ja som si zvolil národ Čechy. Ako bonus som si mohol o svojom národe prečítať nejaké tie historické informácie, napríklad že do roku toho a toho vládol Čechám rod Přemyslovcov a podobné informácie sú aj pri ostatných národoch. Po začatí hry mi boli pridelené dve provincie, Čechy a Morava. V každej provincii sa nachádza jedno mesto. U mňa to boli Praha a Olomouc. V meste sa dajú stavať rôzne budovy, vojenské a ekonomické ale taktiež sa dajú stavať mestské opevnenia, dôležité pri obrane mesta pred nepriateľmi. Ak nepriatelia tvoje mesto dobyjú, strácaš automaticky aj celú provinciu, v ktorej sa to mesto nachádzalo a môžeš prísť aj o nejakú obchodnú komoditu, napríklad mäso alebo med. Obchodná komodita je vlastne druh tovaru, ktorým národ disponuje. Obchodné komodity sa vyrábajú v rôznych budovách okrem exotického tovaru – ten sa musí dovážať. Slúžia na to prímorské mestá, v ktorých sa nachádzajú prístavy.
V hornej časti obrazovky sa nachádza 9 políčok, ktoré predstavujú kráľovský dvor. Môžete si tu najať rytierov, z ktorých každý sa špecializuje na niečo iné. Na výber máte maršala, obchodníka, kňaza, starostu, staviteľa a špióna. Do každej z týchto funkcií môžete dosadiť kráľa alebo princa, u kráľovien a princezien sa to nedá. Väčšinou je to výhodnejšie, lebo to môžete spraviť zadarmo, u ostatných musíte zaplatiť 1000 zlatých. Maršal podniká vojenské výpravy, dobýja nepriateľské mestá a rabuje okolité dediny. Samozrejme, nezaobíde sa bez armády. Tú si nakúpite v mestách, no v každom meste sú na výber rôzne jednotky, napríklad pre sever sú typickí vikingovia, pri Stredozemnom mori sa zas vyskytujú rôzne arabské sily, ako saracéni či mameluci. Maršal môžu požiadať, aby velil križiackej výprave proti určitej ríši. Ak ju dobyje, stáva sa jej vládcom a zmizne z vášho dvora. Ďalej tu máme obchodníka. Ten je dôležitý pre ekonomický rozvoj štátu a má zväčša na svedomí vysoký príjem v mestskej pokladnici. Kňaz zvyšuje rýchlosť generovania zbožnosti a písania kníh. Dokáže prevrátiť vieru, t.j. ak dobyjete krajinu s iným vyznaním, kňaz tam presadí to vaše a zníži sa nespokojnosť obyvateľov. Ak sa vášmu kňazovi darí, môže sa stať pápežom. Ako pápež môže exkomunikovať nejakú ríšu, avšak nie vždy súhlasia niektoré krajiny s týmto krokom. Pápež však po čase umrie a ostane vám po ňom iba prázdne políčko v kráľovskom dvore. Starosta – zvyšuje zásoby potravín v meste. Staviteľ – zvyšuje rýchlosť stavania v meste. Špión je schopný infiltrovať sa do nepriateľovho dvoru. Nepriateľ si ho najme ako ktoréhokoľvek rytiera – to znamená, že špión môže u nepriateľa robiť obchodníka, maršala, atď. Podľa toho môže špión vyviesť rôzne sabotáže. Ak je maršal, dokáže napríklad vzbúriť armádu a podobne. Avšak každý rytier môže dezertovať. Mne sa raz stalo, že mi dezertoval obchodník a odniesol si so sebou 18 000 zlatých.
Jednou z ďalších (a mnohých) vecí je (ne)spokojnosť obyvateľstva. Ak sú obyvatelia nespokojní, začínajú sa búriť a v provinciách sa začnú vyskytovať rebeli, ktorí vám budú celkom slušne znepríjemňovať život. Na zvýšenie spokojnosti obyvateľstva budete musieť postaviť nejakú tú krčmu, oddýchnuť si od neustálych vojen a pouzatvárať mierové zmluvy s niektorými štátmi. V Knights of Honor je veľmi prepracovaný hlavne tento ekonomický systém. So štátmi môžete uzatvárať prímerie, obchodné zmluvy, mierové zmluvy, spojenecké zmluvy ale aj vyhlasovať si navzájom vojny. Princ z tvojej krajiny tiež môže súhlasiť s kráľovským sobášom s princeznou zo spriatelenej krajiny.

Európske ťaženie sa dá vyhrať 3 spôsobmi. Prvý a najzložitejší je dobyť celú Európu. Tento spôsob sa mi zatiaľ nepodarilo zrealizovať, pretože to by zabralo fakt veľa času. Druhý spôsob je ten, že by ťa európske mocnosti vyhlásili za vládcu Európy. Na to musíte mať vo svete veľmi dobrú povesť. Tretí spôsob je najjednoduchší. Ide o dosiahnutie všetkých ríšskych výhod. Ríšske výhody sa dajú získať zaobstaraním potrebných obchodných komodít, vrátane exotického tovaru.

O tejto hre sa toho dá naozaj veľa popísať, teraz však poďme zhrnúť technickú stránku hry. Všetci tvrdia, že grafika nie je na takej úrovni ako sa na hry z roku 2004 patrí. Nuž áno, musím s nimi súhlasiť, že tá grafika sa skôr podobá na trošku lepší Age of Empires 2, no našťastie má hra veľmi dobrú hrateľnosť. Zvuky sú takisto fajn, počas hry máte možnosť vychutnávať príjemnú stredovekú hudbu a hlášky maršalov (at last, my sword was getting rusty; ah, on the road again) Hra ani nemá veľké HW nároky, na mojom PC to ide v pohode.
Toľko k tomu, zostáva mi už len popriať vám veľa úspešných bitiek a pevné nervy pri bojoch s rebelmi!



napísal agent1 23.4.2007



Páči sa mi!

9.4
KNIGHTS OF HONOR

PC

Vývoj: Sunflowers / Black sea studios
Štýl: stratégia / realtime
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
| Top hry rokov 90-tych
[pridal PrecedaVlasť 30.4.2024 60]
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Ssd sata + hdd + m2 ssd ? (5)
Ahojte, mam uz par rokov zapojene Ssd sata na ktor...
|Zháňam labo variety kit 01 pre... (1)
Mal by niekto na predaj Labo Variety Kit 01 (Toy-c...
|Dragons dogma 2 (2)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20312)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk