GTA IV

Vojna ho čakala aj doma.

PC
pridal stev_e 13.8.2009 o 21:57 pod používateľské recenzie

8.5


Značka Grand Theft Auto je známa po celom svete a niet sa čomu čudovať veď je to GTA. Rozhodne každý kto sa venuje počítačovým hrám tak určite o tejto známej sérii počul a je hriechom ju nevyskúšať. Na regulárne pokračovanie po GTA III z roku 2002 sa na poriadne pokračovanie čakalo pekelne dlho ale medzi tým vyšli ďalšie diely a to Vice City a San Andreas, ktoré boli rovnako zábavné ako tretí diel, ale stále obsahovali staré neduhy a ja osobne som nie raz chytil náladu rozlámať DVD s hrou. Po dlhom čakaní Rockstar na svojej stránke vypustil odpočet oznámenia štvrtého pokračovania. Web Rockstaru po pár sekundách padal a lagoval čo len dokazovalo, že každý fanúšik čakal na oznámenie snáď hneď po dohraní San Andreas. Zrejme najväčším prekvapením ale pre PC hráčov bolo, že o PC verzii nikde napadlo ani slovo a hra dostala stanovený dátum na 16. október 2007 pre platformy X360 a PS3.

Každému PC hráčovi ale bolo jasné, že PC verzia sa objaví po polroku ako vyjdú konzolové verzie, ale ako všetci dobre vieme, konzolové verzie sa dočkali odsunu, čo sklamalo nielen PC hráčov, ale aj samotných majiteľov next-gen konzol. Bolo jasné, že tým pádom sa pozdrží termín PC verzie a klamal by som, ak by som nepovedal že som majiteľom X360 a PS3 nezávidel. Konzolové verzie mali stanovený termín na 29. apríla 2008 v US a aj v EU a prvá exkluzívna recenzia od Roba Taylora potvrdila že Rockstar jednoducho vie, ako sa robia skvelé hry a maximálne hodnotenia taktiež neboli žiadnym prekvapením. Za prvý týždeň sa predalo približne 6 miliónov kópii. Hra roka 2008 už bola tým pádom istá a čakalo sa len na oficiálne potvrdenie PC verzie. Začalo vznikať veľa špekulácii a dohadov. Ale 6.8.2008 bola PC verzia GTA 4 oficiálne potvrdená a vydanie stanovené na 18. novembra 2008 v USA a na 21. novembra 2008 v EU.

Podľa slov Sama Housera hra vyzerá nádherne a hra sa rovnako nádherne a že nejaké to zlepšenie je istotou. PC verziu ako prvú zhodnotil magazín PC Gamer UK, ktorý jej udelil 92 %, a tak mohli PC hráči s čistou dušou spávať a čakať. Rockstar na poslednú chvíľu oznámil mierne zdržanie vydania PC verzie, a to konkrétne na 2. decembra 2008, čo ale nebolo takým prekvapením ako oznámenie proti pirátskej ochrany, ktorou bude hra disponovať. Našťastie nemala obsahovať žiadny obmedzení počet inštalácii podobne ako to bývalo u EA. Po netradične dlhom úvode sa však už konečne dostávam ku dňu 3.12.2008, kedy som si hru zakúpil, a tak mi už nič nebráni odhaliť vám spätne klady a zápory PC verzie.

Začiatky...
Rozdiel oproti konzolovej verzii si všimnete ihneď v počte DVD, pretože samotná inštalácia je na dvoch diskoch DVD, pri ktorej budete musieť dvakrát vymeniť médium. Prvýkrát druhý disk na dokončenie inštalácie a druhýkrát zasa pre proti pirátske overenie hry cez internet. Samotná aktivácia je rýchla a bezproblémová a trvá pár desiatok sekúnd. Výhodou je, že nie ste obmedzení počtom inštalácii. Osobne som hru nainštaloval a aktivoval na viacerých PC a žiadne problémy sa neobjavili, čo je rozhodne plus. Po tomto všetkom som išiel hru pochopiteľne spustiť, ale objavila sa mi tabuľka, ktorá ma upozornila na nainštalovanie Rockstar Social Clubu, cez ktorú sa pracuje na novom editore filmových záznamov z hrania. Hru som opäť nespustil, pretože vyžaduje klienta Games for Windows Live, ktorý hra nemá v inštalácii a musíte si ho stiahnuť a nainštalovať sami. K tomu, ak ešte nemáte konto na Live, musíte si ho vytvoriť. Naozaj nechápem, prečo sa Rockstar rozhodol k takémuto stupídnemu kroku, pretože bez týchto nútených programov nespustíte ani singleplayer.

Je GTA IV aj na PC tou vysnenou hrou? Nie je!
Hneď na rovinu je najvhodnejšie spomenúť najväčší kameň úrazu celej hry. Tímu, ktorý hru optimalizoval, je termín „optimalizácia“ zrejme neznámy, pretože by si za to zaslúžili poriadne do nosa. Hneď prvý deň sa majitelia hry sťažovali a žiadali vrátenie peňazí, pretože neboli hru schopní rozbehať ani na najnovšom železe. Ak si myslíte, že vám bohato stačí dualcore procesor, VGA GF 8800 a idú vám všetky hry slušne, tak ste na omyle. Môžete spĺňať aj optimálne požiadavky, no budete radi ak vám hra pôjde slušných 25 FPS, pretože pre túto hru je potrebné aspoň Geforce 9800 a štvorjadrový procesor. Takisto možnosť nadstavenia grafiky nebola nijak extra bohatá. Dostanete totiž možnosť nastaviť len kvalitu textúr a renderu, no druhý patch priniesol obšírnejšie možnosti v nadstavení kvality grafiky a to kvality vody, tieňov a podporu nových ovládačov či volantov, napravil miesta pri ktorých hra padala. Kým bude PC verzia v poriadku, bude treba ešte 150 patchov. Nerozumiem, prečo tvorcovia hneď nedali do hry možnosť poriadneho nadstavenia grafiky, ale až po pár mesiacoch. Táto hra je podobne ako Crysis stavaná na PC budúcnosti. Že by hra vyzerala nejako extra ako Crysis, sa povedať nedá. Zatiaľ si musíme vystačiť s nastavením ako na konzolách a v horšom prípade hraním na úplných low detailoch. Berte to ako varovanie, pretože systémová stránka najočakávanejšej hry roku je katastrofálne zvládnutá.
Vitajte v Liberty City v šialenom mieste
Veľmi dobre vieme, že hlavným hrdinom je srbský imigrant Niko Bellic, ktorému vojna vzala strechu nad hlavou a sám nevedel, čo si má počnúť, tak sa vydáva do Liberty City, aby navštívil svojho bratranca Romana, ktorý je zhnusený z jeho klamstiev, pretože z bohatého príbuzného a miláčika žien sa stal drobný podnikateľ, ktorý je závislý na hracích automatoch a nestíha ani platiť účty. Je jasné, že Niko bude musieť opäť zabíjať a začína rozbiehať nelegálny biznis. V Srbsku bol svedkom oveľa horších svinstiev, kde videl päťdesiat detí ležať na kostolnej stene a všetky mali podrezané hrdlá a useknuté ruky. Vtedy mu došlo, že žiadnu dušu nemá, tak prečo by sa mal báť. Ale Niko rozhodne nie je žiadny bezcitný surovec a v neskorších fázach zistíte, že je inteligentný, priateľský, vie čo je lojalita a sníva o krásnej žene a dieťati. Nikova postava je geniálne vykreslená. Takisto aj ostatné postavy, do ktorých sa okamžite zamilujete. Všetky hlavné a vedľajšie postavy sú reálne, špičkovo nadabované. Zistíte že každá z nich má svoje motivácie, túžby i problémy a bolo by hriechom nespomenúť Bruciho Kibbutza, čo si dennodenne pichá steroidy. Dôvod? Cíti sa mužnejšie. Niko o tom samozrejme pochybuje a vraví, že mu pichanie látok môže niečo spôsobiť s guľami, ale Bruciemu to nevadí, neustále vraví o nahých ženských(xD) a krásnych autách lenže on to všetko robí tak kúzelne, že si ho okamžite zamilujete.

Slovo záverom
Cez všetky tie zbytočné problémy sa pod kapotou GTA IV skrýva zábavná hra, lenže vďaka výbornej povesti Rockstaru, kde sa očakáva špičková kvalita, sa jedná o sklamanie. Hlavne škoda vysokých HW nárokov, ktoré sa dali zlepšiť napr. vypnutím efektov, ktoré najviac zaťažujú PC, aby hráči získali plynulejší zážitok. Tu si opäť spomenieme slová Dana Housera, že hra vyzerá perfektne a skvelo sa hrá na PC, no bohužiaľ pravdivé slová sú to tak napoly. Kľudne mohla hra vyjsť až za rok a byť optimalizovaná. Keď budú HW požiadavky viac prijateľnejšie kvôli silnejšiemu železu. Jednoducho veľmi zlý ťah od Take Two a Rockstar, ktorí nám chceli dať vianočný darček, avšak nepomysleli na to, že ich určite veľa hráčom skôr ešte viacej znepríjemnili a malé deti nepotešili. Dúfam, že sa Rockstar zamyslel nad touto situáciou či mu naozaj stálo za to takto šikanovať hernú PC obec, pretože hra obsahuje plnú kopu hovadín, a to u GTA IV už zostane navždy a nepomôže tomu už ani zázrak. S kúpou si to radšej dvakrát rozmyslite a počkajte, až cena pôjde dolu. Je dosť pravdepodobné, že do tej doby už pôjde hra aj slušne hrať.
Plusy
Nový engine, vážnejšie spracovaný príbeh a dialógy, živšie mesto a spracovanie prestreliek, famózne rádio stanice a dabing, skvelá hrateľnosť, mobilný telefón, Brucie Kibbutz
MINUSY
Zbytočná nutnosť pri inštalovaní softvérov, optimalizácia, príšerné HW nároky, bugy, bugy, bugy
tyyyjo to je teda stastie
strielaj a zastrelimta xD
lahodkou v hre su vybuchy
krasne x)

napísal stev_e 13.8.2009



Páči sa mi!

8.5
GTA IV

Xbox 360
PC
PS3

Vývoj: Rockstar Games / Rockstar North
Štýl: akčná adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29.4. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk