Mass Effect

Určite mi mnohí dajú za pravdu, ak poviem, že Bioware patrí medzi najlepšie herné firmy. Sústredia sa na žáner RPG tzv. hier na hrdinu.

PC
pridal lordhagen8 1.8.2010 o 21:39 pod používateľské recenzie

9.5


Určite mi mnohí dajú za pravdu, ak poviem, že Bioware patrí medzi najlepšie herné firmy. Sústredia sa na žáner RPG tzv. hier na hrdinu. Ich hry sú vždy originálne, veľmi kvalitné a hráčov k sebe pritiahnu na dlhé hodiny. Výnimkou nie je ani ich nová hra Mass Effect. Jej kvality mohli konzolisti okúsiť už minulý rok, keď hra vyšla na Xbox 360. Teraz Mass Effect vychádza aj na PC a konečne sa aj pc hráči môžu ponoriť do tohto rozsiahleho vesmírneho dobrodružstva.

Mass Effect je akčné RPG a ako správne RPG sa začína tvorbou postavy. Sú tu dve možnosti, buď môžete hrať za predvolenú postavu, Johna Sheparda, alebo si môžete vytvoriť svojho Sheparda sami. Editor postáv je pomerne rozsiahly, vyberá sa tu pohlavie, vzhľad sa dá vytvoriť presne podľa hráčových predstáv, vyberáte Shepardove vlastnosti a dosť dôležitú vec, konkrétne profesiu. Od profesie závisí aj štýl hry.  Na výber je šesť povolaní, tri hlavné: vojak, biotik a technik a ďalšie tri, ktoré sú akýmsi mixom predchádzajúcich troch a to vanguard, infiltrátor a sentinel. Po vytvorení postavy sa hneď vrháte do hry.

Mass Effect sa odohráva v 22. storočí a vaša púť sa začína na planéte Eden Prime, kde bola kompletne vyhubená ľudská kolónia. Vy ako commander Shepard máte za úlohu zistiť čo sa stalo. A od tejto chvíle sa ponoríte do príbehu, na ktorom si dali ľudia v Bioware skutočne záležať. Podarilo sa im napísať niečo úchvatné, strhujúce, plné zvratov a prekvapení. A pomaly budete zisťovať, že všetko je väčšie ako sa spočiatku mohlo zdať. Hneď po misii na Eden Prime sa Shepard dostáva na Citadelu- obrovská vesmírna stanica, kde sídli koncil, rada a ďalší členovia, ktorý sa starajú o bezpečný chod galaxie. Keď im Shepard povie, čo videl na Eden Prime a že nebezpečenstvo je väčšie ako by sa mohlo zdať, koncil sa zachová dosť nedôverčivo. Možno je to tým, že ľudstvo nemá príliš veľkú váhu v očiach koncilu. Samozrejme že ľudia nie sú jedinou rasou v galaxii, okrem nich na svojich cestách stretnete veľké množstvo ďalších rás ako napr. turiani, krogani, kvariani atď. Väčšina z nich má dosť veľké pochybnosti o ľuďoch. Shepardovou úlohou bude dokázať koncilu, že ľudia tiež niečo dokážu a nie sú o nič menejcenný ako iné rasy. A na vlastnú päsť sa rozhodne pátrať po nepriateľovi.

Na Citadele strávite ešte pár hodín, aby ste sa zoznámili s univerzom Mass Effectu. Pred odletom na iné planéty, tu ešte budete musieť splniť pár úloh. Questy vám zadávajú jednotlivé postavy prostredníctvom rozhovorov. Dialógov si užijete do sýtosti a spôsob akým sú prevedené si hneď obľúbite. Pri  rozhovoroch sa kamera sústredí na tvár postavy a možnosti vyberáte s rozvetveného kruhu v strede dolnej časti obrazovky. Odpovedí je vždy viacero a máte na výber ako odpoviete. Jednotlivé odpovede nie sú len obyčajné vety, ale dve, tri slová, podľa ktorých Shepard poskladá vetu. Dovolím si tvrdiť, že tento systém dialógov patrí medzi najlepšie vo videohrách. A keďže vaše činy môžu v hre veľa ovplyvniť, bude záležať na vašich rozhodnutiach počas dialógov. Podľa toho či sa budete rozprávať s niekým arogantne, alebo milo, tak sa on neskôr zachová k vám. Bolo aj pár situácii, kde som rozhodol či daná osoba zomrie, alebo ju nechám žiť. Taktiež množstvo konfliktov sa dá vyriešiť slovom, stačí len správne odpovedať. No netreba sa báť že by o súboje bola núdza. Veľakrát dôjde aj na prestrelky.

Súboje prebiehajú klasicky, hra je z pohľadu tretej osoby, pravým myšítkom sa lepšie zamieri a ľavým sa strieľa. Bojovať však Shepard nebude sám, na jeho cestách ho vždy budú sprevádzať jeho dvaja členovia posádky, ktorých si vyberiete. Ich ovláda počítač, no počas súboja stlačením medzerníka sa hra pozastaví a môžete im dávať jednoduché príkazy, určiť na koho majú strieľať, dať im povel aby sa stiahli, zaútočili, použili nejakú schopnosť atď. V pozastavenom režime aj vy môžete zmeniť svoju zbraň, lepšie zamieriť, či použiť nejakú schopnosť. Medzerník som využíval hlavne vtedy, ak som čelil presile, pri bezhlavom útoku by som zrejme proti viacerým neprežil. V hre sa nachádzajú štyri druhy zbraní, pištole, brokovnice, útočné pušky a odstreľovacie pušky. Každá zbraň sa dá upgrade-ovať a každá zbraň má určité vlastnosti ako presnosť, sila nárazu a počet nábojov do prehriatia. Posledné menované je dosť dôležitý aspekt, keďže v hre nie sú klasické náboje, ale strieľať sa dá len dovtedy, pokiaľ sa zbraň neprehreje. Keď dôjde k prehriatiu, je nutné čakať niekoľko sekúnd, kým sa zbraň ochladí. Preto odporúčam strieľať dávkami, lebo nie je nič horšie ako nefunkčná zbraň v zápale boja. K dobru sú aj rôzne predmety za ktoré sa dá skryť, a strieľať po nepriateľovi z bezpečia krytu. Oponentov je v hre viacero, zabojujete si z rôznymi mimozemskými kreatúrami, dôjde aj na ľudí, no prevažne najviac si zastrieľate proti rase Gethov.

Galaxia je obrovská a nepriateľ nestojí na jednom mieste. Keďže Shepard vlastní vesmírnu loď Normandy, medziplanetárne lety nebudú žiaden problém. Planét je skutočne dosť a na veliteľskom mostíku Normandy sa určuje, kam sa poletí najbližšie. Väčšie vzdialenosti na planétach sa prekonávajú pomocou vozidla s názvom Mako. Mako disponuje raketometom a guľometom, ktoré naplno využijete. Planéty navštívite z dôvodu plnenia misií, či už hlavných, alebo vedľajších. Sekundárne misie síce nie sú nič extra a sú si dosť podobné, ale pri hlavných misiách sa určite nudiť nebudete. Počas hlavných misií spoznávate nových ľudí, nových nepriateľov a objavujete nové miesta. Výbavu získavate od obchodníkov za peniaze, alebo občas sa nejakú zbraň, či oblek podarí získať aj z uzavretého kontajneru, ktorý je potrebné otvoriť dešifrovacou mini hrou. Pointou mini hry, je dostať trojuholník z vonkajšej časti kruhu, do vnútra kruhu, ale pritom dookola krúžia obdĺžniky, ktorým sa treba vyhýbať a to všetko v časovom limite. V prípade že to nestihnete, tak sa skrinka dá otvoriť pomocou určitého množstva omnigelu. Omnigel je akási látka a získať sa dá napr. rozložením nepotrebnej zbrane. 

Za plnenie misií sa získavajú peniaze a skúsenostné body. Za skúsenostné body sa dopĺňajú Shepardove vlastnosti, čím ho robia silnejším. V hre sa nachádza aj jednoduchý inventár, do ktorého sa ukladajú zbrane, obleky a rôzne vylepšenia.

Grafické spracovanie hry je na vysokej úrovni, všetky postavy sú veľmi kvalitne vymodelované, animácia postáv a hlavne ich tvári je bezchybná. Podľa mimiky tváre sa dajú zistiť ich pocity. Bioware si dali záležať na každom detaile. Prostredia jednotlivých planét sú rozličné a na niektorých sa budete kochať krásou. Interiéry budov tiež v ničom nezaostávajú, aj keď sú si dosť podobné. Jedinou chybou grafiky je občasné doskakovanie textúr, ale keďže sa to nedeje často, nie je to až taký problém. Dabing postáv je bezchybný a kvalitný. Takisto je dokonalý aj soundtrack. Hudba sa nedá nazvať inak ako epická.

Mass Effect je povinnosť pre každého hráča. Je to výnimočná hra, ktorá vás vtiahne na dlhé hodiny. Je to skutočne obdivuhodné dielo, ktoré zaujme svojím  príbehom, hrateľnosťou grafikou, hudbou, prepracovanými postavami a univerzom tohto sveta.

Plusy:

+Skvelý príbeh

 +hrateľnosť

 +grafika, hudba

 +dialógy

 +prepracované postavy

Mínusy:

-občasné loadingy

-vedľajšie questy mohli byť zaujímavejšie


napísal lordhagen8 1.8.2010



Páči sa mi!

9.5
MASS EFFECT

Xbox 360
PC

Vývoj: Microsoft / BioWare
Štýl: RPG / Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20.11. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19661)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk