Split Second

"Toto je pravá herná recenzia, a to, čo predstavuje Split/Second je omnoho lepšie, čo ste doteraz videli. Tým myslím demolačné práce."

PC
pridal life28 25.5.2010 o 18:10 pod používateľské recenzie

8.5


Reklamný brejk končí, a práve sa začína seriál Split/Second. V dnešnej časti uvidíte:

 

- 1800 kilogramov výbušnín

- vlak, pod ktorým v 80 kilometrovej rýchlosti odpálime pokojne aj celý most

- diaľnica, ktorá spadne na nič netušiacich pretekárov

- a samozrejme uvidíte aj boj o prežitie - auto vs. bojový vrtuľník

Začíname!

Split/second

Zdá sa vám, že uvádzam do recenzie na seriál šialených a nepredstaviteľných demolačných prác? Nie, ale to nájdete na Discovery. Toto je pravá herná recenzia, a to, čo predstavuje Split/Second je omnoho lepšie, čo ste doteraz videli. Tým myslím demolačné práce. Split/Second  nie je seriál, ale hra, závodná hra, ktorá sa odohráva v poriadne výbušnom seriáli, ktorý vás bude sprevádzať počas celej hry. Ihneď po zapnutí vás privíta krátke video, úlomky črepín zobrazujúce výstavbu kulís, falošných budov, veží alebo imitácií lietadiel či lodí. To je dianie všetkého toho besnenia, ktoré si tvorcovia TV Show napísali do scenára. O tom, že ide o seriál budete cítiť v každom momente, a to nie len logom televízie BRTV v rohu obrazovky. Celá herná kampaň je braná ako jedna celá séria, zložená z dvanástich častí. Skvele trafené sú aj mini - ukážky typu: "V tejto časti uvidíte" alebo "Nabudúce uvidíte", čo vám už pred samotnou hrou nabudí krvný systém, pretože pohľady na upútavky sú naozaj povzbudzujúce. Alebo skôr deprimujúce.

V každej časti budete mať 6 závodov, pričom len 4 sú k dispozícii od začiatku, posledné dva - bonusový a závod s elitou, si odomknete zbieraním kreditov, tie budú závisieť od umiestnenia v spomínaných 4 závodoch. Aj posledné dva sú chutným zdrojom kreditov, no tie budete skôr zbierať pre odomknutie vozidiel. Typy závodov sú pekne rozmanité, každý má v sebe to svoje čaro, a každý vyžaduje aj iný typ vozidla. Vozidiel je v hre dosť, nie sú ale licencované, hra je zasadená do blízkej budúcnosti, keď už televízna zábava bude naberať iný, adrenalínový smer. Niektoré autá ale vyzerajú ako budúce koncepty známych značiek, napríklad Lamborghini, Porsche alebo Lotus. Na vzhľade však nezáleží, ale na ich vlastnostiach. Rozhodujú štyri parametre, a to Speed, Drift, Strenght a Acceleration. Prvý a posledný je dúfam všetkým jasný, no Drift a Strenght? To sú práve parametre, nad ktorými by sme mali uvažovať pri výbere vozidla na ten a ten pretek. Začneme obyčajnými pretekmi a eliminátorom, v ktorých je prioritou byť prvý. Nie je to podmienkou, pretože kredity získate aj za nižšie umiestnenia. Špeciálnou skupinou by mohli byť závody Air Strike, Air revenge, Detonator a Survival, kde ide zväčša o prežitie, alebo o nazbieranie určitého počtu bodov. V prvom prípade máte nad hlavou helikoptéru, snáď s neobmedzeným množstvom munície, ktorá namieri na niekoľko miest pred vami a vypustí rakety. Šikovnosťou by ste sa mali týmto strelám vyhnúť, a paradoxne, ísť čo najrýchlejšie k nim, pretože čím rýchlejšie idete, tým väčšie rozstupy ciele majú. Tlaková vlna spôsobená strelami vás často vyvedie z miery, preto sú pre tento typ závodov vhodné vozidlá s vysokým Strenght metrom, lepšie odolávajú nárazom a tlakovým vlnám. Druhý mód je to isté, rakety musíte odraziť späť do vrtuľníka do stanoveného času. Detonator je podobný, s tým rozdielom, že v betónovom kanále idú pred vami kamióny, ktoré s radosťou rozhadzujú za sebou výbušné sudy. Ako keby toho nebolo dosť, do cesty sa pletú sabotujúce autá, ktorých explózie dezorientujú alebo zakryjú výhľad. Oči prilepené na monitore sú nevyhnutné.

 Split/Second

Nepriatelia hrajú v show rovnakú rolu ako vy. Na palube akčné tlačidlo, vždy pripravené na odpálenie akejkoľvek nastraženej nálože od režisérov. Tie sú šikovne rozmiestnené po celej trati, proste všade, kde sa nachádza objekt vhodný na zhodenie niekomu na hlavu. Ku odpáleniu nálože potrebujete energiu, získavanú driftom, skokom alebo draftom, čo nie je vôbec problém. Niekedy nie je dôležité vyhrať ale zúčastniť sa. Pardon, nezabiť sa. Preto si pocit z posledného, ôsmeho miesta, môžete vychutnať ešte lepšie ako z toho prvého. Pasce sú nachystané, obete na trati, tak prečo nezhodiť továrenský komín? A keby len továrenský komín. Jednoduché, pekne načasované výbušniny dokážu tlakovou vlnou nepriateľa odkloniť, a ten napára do zvodidiel, čo je v tejto hre devastujúce. Pre pokročilých používateľov akčného tlačidla sú k dispozícii zaparkované autá, neskôr letiace cez cestu, ďalej palivové kamióny alebo žeriavy s nestabilným nákladom, často kĺzajúcim po ceste, demolačná guľa nie je výnimkou. Nadriftovať si môžete 3 políčka použitia, to tretie - oranžové, je spásou pre zabudnutých na poslednom mieste a zároveň prostriedok pre odpálenie poriadnej kopy dynamitu. Na jeho použitie ale máte len niekoľko možností za celý závod, tak ho s rozumom využite. Tlačidlo dokáže teraz napáchať mnohonásobne väčšie škody, na ktoré zjavne autori seriálu nedbajú, proste obrovské gigantické demolácie. Každá z tratí má špecifické a originálne využitie oranžového super-útoku, a padajúca diaľnica či mosty, loď búrajúca mólo, obrovské padajúce veže alebo tatra zavesená na vrtuľníku dokážu napáchať bordel a kopu sutín priamo pred vašim vozidlom. Ale najlepším momentom je asi časť na letisku, keď vyjdete so zákruty a priamo pred vami "pristáva" dopravné lietadlo, rúti sa oproti vám a máte len zlomky sekúnd aby ste auto nasmerovali medzi malú štrbinku prežitia.

Nie je výnimkou dať aj 3 oponentov naraz, čo výrazne prospeje vašej priečke, podarilo sa mi dať šiestich, okamžite ma to katapultovalo na prvé miesto. Naopak, ak sa nehoda prihodí vám, hra okamžite vráti vozidlo do hry a vy spokojne len s malou stratou súťažíte ďalej. Padajúce kusy železobetónu a nastražených kulís pekne prevetrajú útroby volantu, vaše oči zase budú pozorne sledovať dianie okolo vás, aby ste ten slalom zvládli. Na trati sa nachádza aj množstvo obchádzok, no aj skratiek, na ktoré ale musíte obetovať jedno políčko power metru, čo je banalita pri tom, ako výrazne vám to pomôže v umiestnení. Keď si ale budete nejaké tie vráta či brány otvárať, alebo spúšťať mosty, majte na vedomí, že spolujazdci tiež túto skratku využijú, preto je vhodne si načasovať aj ich spustenie. Na prechod máte len pár sekúnd, brána sa zavrie a tí, čo skúšali šťastie, už môžu šťastlivo odpočívať na vrakovisku. To ale nie je jediná zmena na trati. Obrovské deštrukcie často so sebou prinášajú aj zatarasenie pôvodnej cesty a odkrývajú úplne novú časť trate, takže sa vám môže stať, že v poslednom kole pôjdete niekde, kadiaľ ste ešte nikdy nešli. Hra tak naberá úplne iný rozmer. Raz ste išli normálne po ceste, no zrazu sa v diaľke prepadne celá diaľnica, pochová autá, ktoré už na nej boli, a vy zrazu máte dieru do podzemných garáží, v ktorých čaká len ďalší dynamit. Iná situácia môže nastať, keď spadne veža, a vy sa čírou náhodou ocitáte na strechách budov a poriadne si zaskáčete. Výnimkou nie je ani prechod cez horiaci tunel, ktorý tu predtým nebol, alebo výskok na lietadlovú loď, ktorá sa aj tak ponára, a zaparkované stíhačky Jána Slotu kĺzajú po palube. Kľučkovať v tak drsných podmienkach dá naozaj zabrať.

Split Screen

To nebude nijako extra obtiažne, pretože model jazdy a ovládania je proste bezchybný. Hra nie je simulátor, a ani sa ním nesnaží byť, je to čistokrvná arkáda, no aj tak máte z jazdy celkom schopný pocit. Ani nič nereálne ale zase to nie je ani trenažér v autoškole. Silu auta cítite, a pre plnohodnotný drift sa treba pohrať s plynovým a brzdným pedálom, takže možno si aj zatancujete. Celkovo technická stránka hry je spracovaná bravúrne. Štúdio Black Rock, ktoré tento skvost spískalo, nám predtým ponúklo aj šialené ATV - PURE, ktoré v tej dobe malo naozaj skvelé spracovanie, či grafické, či technické. Split/Second možno nevyniká, ale svoje zadosťučinenie si splnilo, no aj keď, niektoré detaily mohli byť dotiahnuté lepšie. Síce demolácie katastrofických scenárov vyzerá dokonale, samotné zničenie vozidiel už také prenádherné nie je. Tým sa okrem drobných škrabancov pri potýčkach s okolitými jazdcami nič nestane, deštrukcia sa prejaví len pri totálnom zničení. Auto sa rozpadne na 3 časti a odletia z neho plechy. Tie, ako aj rôzne rekvizity v podobe drobností na vozovke s radosťou rozrážate ako kolky. Dokonca aj stĺpy akoby boli z papiera, čo je pri takej zbesilej jazde len potešujúce. Dosť dá zabrať vyrovnanie sa po zásahu tlakovou vlnou, potom by bol problém ešte kľučkovať aj medzi stĺpmi.

Rôzne detonácie nie sú len efektívne v posielaní pretekárov do starobinca, ale aj oku a uchu lahodiace. Zvuky výbuchov sa ozývajú z každej strany, aj zrážanie objektov na trati si budete vychutnávať. Špecialitkou sú spomínané mega detonácie, s parádnym zvukom - moment, keď všetky zvuky na okamih stíchnu, a vy počujete len vŕzganie trámov na moste či veži, následná sekunda ticha a potom poriadny rachot pri dopade na zem. O prichádzajúcom vlaku alebo lietadle ani nehovoriac, naskočí vám husia koža,  pretože už budete vedieť, že tam vpredu, kde to spadne, sa majú po vtákoch. Efekty sú naozaj očarujúce, a hre pridávajú na atmosfére. Prach, dym alebo trosky - tým všetkým sa to okolo vás len hemží, a čo je pozitívne, vytvára to moment prekvapenia. Vyletíte z dymového oblaku a pred vami sa vynorí kotúľajúci sa satelit. Strhnete volant a pokračujete ďalej. Pre toto je táto hra taká akčná a výbušná, váš úspech závisí na reakciách, aké dokážete podať v nepredvídateľných situáciách. Ozvučenie demolačných prác sú fantastické, no nezaostáva ani hudba. Skvele situované orchestrálne songy, presne ako z reality show. Zvuky motorov si už tak nevychutnáte, no to nebude absolútny problém, pri tom všetkom burácaní.

Split/Second

Akciu môžu zažiť ako konzoláci, tak aj pcčkári, no je vidno, že hra je spracovaná príliš konzoloidne. Okenné jednoduché menu, čo mi osobne vyhovovalo a navigácia  tlačidlami na prevodovke (prevodovka v hre zostáva nevyužitá, čo pri takej akcii netreba) bola veľmi jednoduchá. Menu je celkom rozsiahle a okrem kariéry a rýchlych závodov tu samozrejme nájdeme multiplayer a skvelú vec - hra v split screen. Ten je možné nastaviť horizontálne alebo vertikálne, a osobne ma zabavil z hry najviac. Turnaj s kamarátmi má v tejto hre tú najsladšiu šťavu. Keďže na klávesnici môžu hrať dvaja, je to jednoduché, poprípade zapojíte akýkoľvek volant a gamepad. Vzájomné súboje, zhadzovanie nástrah a prikurovanie za zadkom toho, kto sedí vedľa vás, prinesie hodiny zábavy. Nezaháľa ani LAN a multiplayer, v podstate to isté ako SP. Pred každým závodom vidíte tabuľku s ratingom vozidla vašich súperov, ale pretekať môžete len s vozidlami, ktoré ste si v SP odomkli. Spomeniem aj ostatné drobnosti v menu, ako napríklad Extras, kde nájdete dosiahnuté achievementy, či štatistiky.

Celkové grafické spracovanie Split/Second je na vysokej úrovni. Parádne nasvietenie scény a filter rozžarujúci farby je použitý v kombinácii s jednoduchými, ale peknými tieňmi. Pocit rýchlosti bude okrem zvukových efektov násobiť aj rozmazanie a zašpinenie obrazovky. To si autori mohli dovoliť, keďže na obrazovke nezavadzia žiadny veľký HUD displej, žiadne tachometre, žiadna mini-mapa. Toto v hre netreba. Aj tak by ste nemali čas sa pozrieť, pretože musíte sledovať trať. Namiesto toho vidíte pod autom malý informačný panel, zobrazujúci pozíciu, nabitie power metra a počet kôl. Zaostávanie za vedúcimi priečkami vám dá občas réžia najavo v strede obrazovky. Hra neoplýva hi-res textúrami, ale v tej rýchlosti je grafika nádherná. Prispievajú k tomu aj šikovné prostredia, prešpikované všelijakými blbosťami, zátarasami, kuželmi, stĺpikmi a bránami. Proste celkové kulisy staveniska, prístavu, elektrárne alebo letísk pôsobia tým najlepším dojmom. Nastavenia grafiky sú ale veľmi obmedzené, okrem rozlíšenia sa dá nastaviť celková grafika od Low po Very High. Žiadne detailné nastavovačky tu nečakajte, a rozdiel medzi High a Very High veľký nie je. Hra sa mi na High neustále držala na stabilných 30 FPS.

Hodnotenie:

Split/Second je hrou, ktorá ma zabavila viac, ako NFS Shift, či DIRT 2. Nápad, s akým prišli Black Rock - urobiť TV Show je jedinečný. Prítomnosť réžie a nastražené pasce naženú krv do žíl, a oku lahodiace šialenstvo vás aj napriek menším chybám nepustí na dlhé hodiny. Uvidíme ako dopadne konkurencia v podobe BLUR.

PLUSY: - akcia a reakcia

              - dynamity a pasce po celej trati

              - nadpriemerná grafika

              - variabilnosť a design tratí

              - Split screen


MÍNUSY: - pasce sú jediná možnosť ako zošrotovať vozidlá

                 - model poškodenia mohol byť prepracovanejší

Tá veža je troška krivo
Výskok na lietadlovú loď
Houston, máme problém. Houston! Houst.....

napísal life28 25.5.2010



Páči sa mi!

8.5
SPLIT SECOND

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Disney Interactive / Black Rock Studios
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.5. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19832)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk