The Witcher 2: Assassins of Kings

Zaklínač 2 - Rozšírená edícia

Xbox360
pridal Vander 3.12.2012 o 7:09 pod používateľské recenzie

9.5


 Zaklínač 2:

 

     Na mesto pomaly padal súmrak a hmla keď som vkladal do mechaniky prvé CD novej hry. Po chvíli inštalácie pomaly spúšťam svoju novú hru.

Tomuto trollovy už pomôže len zázrak

 

     Zobrazuje sa fakt krásne a zaujímavé intro, odohrávajúce sa na lodi, na ktorej patrí medzi prominentných pasažierov aj samotný kráľ. Toho zabávajú ostatný členovia posádky. Lukostrelec svojimi šípmi a šikovnosťou zostrelí 4 vystrelené kamene a ja už premýšľam, že v RPG skoro vôbec nepoužívam luky a že teraz to možno zmením. Ďalej dvorný šašovia vytvárajú príjemnú atmosféru svojimi vtipnými kúskami až nasleduje zápas medzi lodnými silákmi.

Ani len netušim, zo začiatku ako mi táto dvojica ovplyvní život


 

     Ale zrazu na scéne sa objavuje ďalší chlap mocného vzrastu a ja sám ešte ani len netuším ako zmení osud a vývoj celej hry. Po sérií kúziel a mocných rán dýkou padajú zabávači, ale aj samotný kráľ, ktorému nečakaný návštevník zotne hlavu.

     Nedočkavo spúšťam hru  a ako nováčik volím mód výuky. Na úvod ma prekvapila veľmi príjemná grafika, ktorá predčí aj táké RPG skvosty ako bol Skyrim, aj keď na nočnú oblohu Skyrimu sa dá dívať celé minuty. Hry tieňov sú cez noc veľmi dobre zvládnuté a zvuky noci mi prezrádzajú, že sa opäť odohralo čosi zlovestné.  Z tmavých skrýší počuť tlmené vrešťanie a vrčanie príšer. Šuchot prezrádza, že o kúsok ďalej sa prechádza klan obrovských pavúk snažiacich sa naplniť svoje prázdne žalúdky ďalšou ľudskou obeťou.

     No ja nemám čas venovať sa zvukom lesa a moja cesta pokračuje ďalej. Až stretávam prvého pocestného a ten mi venuje svoj lístok do ARÉNY. V nej vlastne prebieha výukový mód. Naučíte sa ako bojovať ako voliť znamenia. Ktoré znamenie je na čo vhodné, zistíte aké doplnkové zbrane a predmety má Geralt z Rivie k dispozícií.

Romantický pohľad na novoobjavené mesto

 

     ARÉNA je vlastne aj mód hry, v ktorom sa stretávate s vlnami nepriateľov, získavate odmeny a body a je možné ich on-line zasielať a porovnávať sa s hráčmi s celého sveta. Je to také príjemné spestrenie hry.

     Po absolvovaní výcviku som spustil hru. Na výber máte 4 obtiažnosti od nízkej, pri ktorej sa dá hra prejsť len za pomoci mečov až po temnú, pre skúsených borcov, kde je nutné kombinovať všetky možnosti útočenia. Osobne som toho názoru, že najlepšou obranou je útok a aj hra sa takto stavia ku riešeniu situácií a že ich bude veľa netreba zrejme ani zdôrazňovať.

      Čo sa týka ovládania na môj vkus je hlavne zo začiatku veľmi chaotické. Kamera je veľmi citlivá na pohyb páčky a ja sa vrtím zo začiatku ako pri tancovačke a nie ako slávny zaklínač, z ktorého sa každý posere. Pri zoskoku alebo pri lezení treba počkať kým sa neobjaví odporúčané tlačítko cca. 1,5 sekundy pred daným miestom. Až potom náš hrdina zoskočí, vyskočí, poskočí. Proste mne to vadilo, lebo to znižuje dynamiku a akčnosť hry. Je to ako keby som ja pred každým schodom musel istý čas počkať, kým si mozog uvedomí čo má robiť. Rovnaké to je aj s identifikáciou vecí, istý čas treba počkať na adekvátne tlačítko a až po jeho stlačení pozbierate nájdené veci. Ďalej mi problém robili výber znamení, proste si ho navolíte a treba ho aj potvrdiť. Z iných RPG som bol zvyknutý, že výber potvrdzovať netrebalo a preto som sa občas čudoval prečo Geralt púšťa úplne iné kúzlo ako som chcel.

Kto by nemiloval romantické scény v hrách???

 

     Na hlavnej obrazovke nášho hrdinu sa nachádza minimapka, kde sa zobrazuje práve riešený quest (no ako kedy), ukazovateľ energie resp. života, odhodlanie, ktoré popisuje alebo skôr indikuje ako často môžete použiť znamenie alebo vykrývanie mečom. Hlavne vykrívanie mečom je veľmi podstatné, lebo údery od chrbta Vás budú stáť dosť veľa života. Takže je podstatné nechať sa obklúčiť za žiadnu cenu. Obklúčenie má často za následok Vašu skorú smrť. K dispozicií máte medailón, ktorý keď sa blíži nebezpečenstvo alebo zacíti mágiu začne vybrovať. Vďaka medailónu tiež môžete  identifikovať okolie a zobrazia sa Vám aj veci, ktoré sa dajú pozbierať ako napr. byliny, meče, výstroj.

Znak medailónu, ktorý v hre využijete nespočetne krát

 

     Pri hraní je nezbytné využívať všetko čo ponúka Váš zapisník. V ňom nájdeme questy, popis postáv, s ktorými ste sa stretli, návody a recepty na výrobu elixírov a predmetov, ako aj všeobecné informácie o netvoroch.

     Samozrejme ako u každej správnej RPG aj v tejto po dosiahnutí novej úrovne získavate 1 talentový bod. Tento talentový bod je možné priradiť ku 4 kategóriam. Najprv, ale musíte body investovať do všeobecnenej časti tzv. výcviku a to konkrétne 6. Do všeobecnej časti patrí napr. používanie dýk, zvýšenie zdravia, odrážanie nepriateľských útokov, sila ducha...Ďalej už môžete pridávať body do zvyšných troch odvetvií, ako sú alchýmia-čiže zvýšite silu a pôsobenie svojich elixírov, každý skill má dve úrovne, ďalej je to šermiarske umenie, kde zdokonalujete svoje umenia v boji s mečom a posledným je mágia, kde skvalitňujete svoje umenie v znameniach.

 

 

Krčmová bytka vždy pobaví a pri troche šťastia aj zbohatnete

 

     Pri interakciách s osobami, ktoré pri svojom pútovaní stretnete využívate klasické schopnosti rozprávania. A tak isto môžete používať aj schopnosť očarovania, kedy zaklínač Gerarlt očaruje danú osobu, aby z nej vymámil žiadanú informáciu alebo schopnosť zastrašenia resp. vyhrážania. Vtedy Geralt vyvinie nátlak v podobe vyhrážky a osoba sa so strachom radšej podvolí vašej vôli. Napr. pri misií, kde máte zneškodniť monštrum , ktoré terorizuje obchodníkov vplávajúcich do prístavu. Aby ste zvýšili vašu odmenu môžete kupca očarovať a on vám pridá na odmene. Alebo obchodníka, ktorý predáva návykové kadidlo?? Tiež sa mu môžete trošičku povyhrážať, aby zavrel svoj obchod a odmena je vaša od vďačných dedinčanov.

     Mesto krásne spolupracuje s vami. Dni sa striedajú. Obchodníci svoje stánky majú v noci pozatvárané  a tiež aj v lese stretnete iné príšery ako za dňa. A so začiatkom nového dňa môžete pozorovať ako si dedinčan dopraje raňajky na terase alebo ako ožíva námestie a s ním aj otváranie obchodov, čiže čulý mestký život začína.

 

 

     Čo sa týka obchodníkov tak u tých môžete samozrejme predávať a nakupovať. Ale tiež môžete nakupovať rôzne recepty a nákresy a dané výrobky napr. meč si dať vyrobiť u kováča. Napr. na začiatku hry prídete o svoj vzácny strieborný meč, ktorý skončí v drakovej papuli. Ale vy máte nákres ako si daný meč vyrobiť. Stačí zájsť za miestnym kováčom a ten ak máte správne „prísady“ vám ho ukuje. Ak ich však nemáte nezúfajte. Dajú sa aj kúpiť alebo nájsť. Vlastniť recepty sa tiež vyplatí. Viete si sami namiešať rôzne elixíry, ktoré vám dočasne pridávajú atributy na zdraví, ale aj si viete dočasne vylepšiť útok. A to či už útok znamenia aka. mágiou alebo mečom, kedy potriete svoj meč krvou alebo olejom.

     Meče máte hneď dva a to jeden strieborný ako som už spomínal a jeden ocelový. Strieborný meč slúži na likvidáciu  tzv. neludí, čiže inak povedané príšer, prízrakov a podobne. Ocelovým mečom zase likviduje svojich ľudských nepriateľov.

     Rovnako môžete v boji využívať znamenia, ktorých je päť. Sú buď obranné alebo útočné. A samozrejme po dosiahnutí levelu ako som už spominál ich vylepšovať. Ďalej máte k dispozícií dýky, rôzne pasce, bomby. Svojou šikovnosťou si ich viete sami pripraviť a tým vlastne aj ušetríte. Takže aj do skillov alchýmie sa oplatí zainvestovať. Čo je trošku škoda je to, že v boji si neviete dopĺňať elixíry.Alebo vylepšovať svoj meč. Vylepšovať si viete aj zbroj a to rôznymi prípravkami na to určenými. Rovnako, ale potrebujete poznať recept, aby ste daný prípravok vedeli vyrobiť.

     V samotnej hre sa nachádzajú rôzne ďalšie minihry, kedy viete zarobiť pár zlatých navyše. Je to pretláčanie v miestnej krčme, ale aj je to zápas s miestnymi silákmi na päste, mne osobne sa veľmi páčil poker s kockami kedy musíte dať pozor, aby ste kocky nehodili primoc silno, lebo vám spadnú zo stola.

Hra hneď  na úvod mala na môj vkus až príliš rýchly spád. Prebúdzate sa vedľa nádhrenej slečny. Čo čert nechcel príde ku Vám do stanu kráľovský vojak, že samotný kráľ s vami chce hovoriť. Tak sa odoberete ku vášmu nadriadenému.  Tým sa spúšťa celý príbeh a vy sa ocitnete v obliehaní hradu La Valetta. Už počas úvodných misií resp. questov si všimnete, že tvorcovia neklamali a vážne často nechávajú na vás ako bude dej ďalej pokračovať. Tak môžete mladíkovy povedať, že medailón ho neochráni pred šípmi nech si radšej dá pred bojom na seba brnenie. Alebo podobne môžete ušetriť životy brániacich vojakov, kedy baróna vyzvete na férovku. Podobné je to aj v mestešku kedy môžete ak chcete zabrániť vojskám v drancovaní nevinných. Lenže potom nastane situácia, kedy znenazdajky (aj keď samozrejme tomu predchádza ešte zopár príbehov, ale nechcem prezrádzať) kráľ umiera a vás usvedčia z jeho vraždy. Tím vlastne začína príbeh a vy sa snažíte očistiť svoje meno.

Drink s Rochem vždy padne vhod

     Čo sa mi trošku v danej hre zdalo zvláštne je to, že keď do mesta vbehnete s mečom v ruke tak to nerobí dobrotu a stráže vás môžu napadnúť, ale keď v noci navštevujete domy obyvateľov a doslova im kradnete veci to nikoho netrápi...

Verdikt:

     Samotná hra ťaží hlavne zo slobodnej vôle hráča. To ju robí tak atraktívnou, veď aj v živote predsa máme vždy na výber ako sa rozhodneme a mne osobne sa táto voľnosť veľmi páči. Človek občas môže byť dobrácky, ale občas aj pekná sviňa. Myslím, že systém výroby predmetov ako aj zbieranie vecí mohlo byť trošičku prepracovanejšie a hlavne prehľadnejšie. To hlavne inventár, ktorý vám veci zoraďuje ako podľa nálady. Rovnako aj boje sú občas chaotické a neviete presne ako sa točí kamera, zakrýva vám výhľad na bojisko strom, balvan. Na ovládaní by sa tiež dalo popracovať a možno ho aj zjednodušiť. Samozrejme ide o výnimočný počin poľských autorov a zaslúži si veľkú hernú úctu. Chyby predčia vymoženosti danej hry a to že každý si v nej môže nájsť kus seba, stačí len vyskúšať.

Celkovo hodnotím 9,5/10

 


napísal Vander 3.12.2012



Páči sa mi!

9.5
THE WITCHER 2: ASSASSINS OF KINGS

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19885)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk