NAJVÄČŠIE UDALOSTI 2010

NAJVÄČŠIE UDALOSTI 2010

Rok 2010 v kocke

Článok

Vždy, keď sa rekapitulujú predošlé udalosti, tak si vlastne pripomíname, čo všetko sme pozabúdali a nie je nič neobvyklé pýtať sa samých seba, to je už tak dávno? Najväčšie udalosti 2010 sú mapované aj z tohto hľadiska, aby to plesknutie zanechalo na čele červenú stopu. Ak tu nenájdete ohlásenie hry, ktorú milujete a na celom svete sa predali tri kópie, dôvod je jasný, vaša kratochvíľa asi dieru do sveta neurobila. Nemapujeme recenzie, i keď sa im nevyhýbame, ale správy a udalosti, ktorých titulky rezonovali spravodajstvom s takou silou, že sme ich v danej dobe vybrané aj znenávideli.

Nastavujem stroj času na január 2010.

Január

Najväčšie udalosti 2010
Ako každý iný začiatok roka, aj ten 2010 začínal zhrnutím najväčších udalostí a vyhlásením najlepšej hry uplynulých dvanástich mesiacov, ktorou sa stal vtedy Dragon Age: Origins. Medzi čitateľmi zvíťazila sila modernej vojny Call of Duty: Modern Warfare 2.

Nasadené vysoké tempo vydávania AAA titulov zaklincoval Mass Effect 2. Ako keby sa nechumelilo, ako že aj chumelilo, si space opera odniesla známku 10/10.

Apple ohlásil iPad a napriek úvodným negatívam a posmechom všetci prepadli tablet-mánii a doteraz hľadajú premožiteľa. A keď už sme v zámorí, tak za veľkou mlákou bola najpredávanejšou hrou Wii Play, nečudo, Wii hravo prekračuje 65 miliónov predaných kusov.

Autom niekoľkokrát odloženého racingu GT5 sa stal Mercedes Benz SLS AMG, na Slovensku sa tuneluje aj v hre Tunellers, novo ohlásené pokračovanie Assassin's Creed: Brotherhood nadviaže na dejovú linku Ezia, ktorý ešte len začína poľovať na PC.

Konzoloví hráči sa nemajú čomu smiať, pretože novú hernú skrinku prestavuje Artic Cooling. Shinji Mikami sa rád hrá s robotmi a vyhlasuje im vojnu vo Vanquish, frenetická automatovka svoje inšpirácie škaredo nakope do gulí.

Final Fantasy XIII sfúkla prvá kritika s hodnotením 4/10 a na našich stránkach sme vyhlásili najlepších tunerov a painterov vo Forza MotorSport 3.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v prvom čísle Sector Magazínu. 

Február

Najväčšie udalosti 2010
SEGA sa vracia na scénu, čoby výrobca konzoly Zone, ktorá sa doteraz nedostala na trh. Black Bean víťazoslávne ohlasuje novú hru vybavenú licenciou WRC, The Sims oslavuje 125 miliónov predaných kópií a chystá sa tretím dielom infiltrovať aj konzolový trh.

Dnes si Kinect pamätáme ako elegantné zariadenie, vtedy Natal vyzeral otrasne, internetová asociácia rátačov pixelov odmerala lag PS3 hier a Microsoft oznámil, že vo Windows Phone 7 budú bývať Avatarovia. Bejeweled oslavuje 10 rokov nákazlivej hrateľnosti.

Ubisoftu sa vymyká boj proti pirátom, služba/ochrana Uplay je na PC katastrofou. EA pre zmenu vyráža do boja proti bazárovým predajom s projektom 10 dolárov.

Február patril po hernej stránke Heavy Rain, udelili sme šokujúcich 9,5/10 a až do Paríža sme leteli vyspovedať Davida Cagea.

Správou mesiaca je však historicky prvé číslo Sector Magazínu.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v druhom čísle Sector Magazínu.

Marec

Najväčšie udalosti 2010
Problematický je prestupný rok pre staršie modely PS3, ktoré sa postarali o škandál, keď dopletené z kalendáru odmietali korektne fungovať aj v offline režime. O šokujúcejšiu kauzu sa však stará dvojica Activision a favorizované štúdio Infinity Ward, ktoré každé dva roky znesie zlaté vajce menom Call of Duty.

Z ostrovov prichádzajú správy o pokračovaní Tomb Raider, netradične z vtáčej perspektívy. Eidos má však v rukáve ešte jedno eso a je to sci-fi ako bič Deus Ex Human Revolution. Kontinentálna Európa otvára šampanské a oslavuje desiate výročie uvedenia PlayStation 2 na trh a pätročnicu PSP.

Dalším licencovaným racingom je F1 z dielní Codemasters, aj keď po ohlásení padali kamene zo srdca, Sony si zo straty licencie nič nerobí, ale svoj motion ovládač vtedy s kódovým označením Arc a Gem konečne pomenoval správne – Move. V zápätí odstraňuje funkciu Install Other OS z firmware PS3 a hodenú rukavicu dvíhajú hackeri. Vojna je na svete.

V susednom Poľsku sa ukazuje Witcher 2: Assassin of Kings, Nintendo na konferencii GDC ohlasuje 3DS a zatiaľ čo my testujeme najmacatejší handheld DSi XL, autori z Ensemble a Pandemic sa osmelili a hovoria o tom, prečo boli tieto štúdiá zatvorené. Vraj boli takými workoholikmi, že vyvíjali hry dvakrát tak dlho.

Iba jeden tablet mohol konkurovať iPadu, aj ten skončil neúspechom, naopak veľkej pozornosti sa ušlo God of War 3 a Final Fantasy XIII.

Myslíte, že patríte medzi štvor percentných? Tak vám záleží na achievementoch, ostatní ich majú na háku a možno sú to oni, kto si zaplatia herný eskort, keď je na serveroch prázdno.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v treťom čísle Sector Magazínu.

Apríl

Najväčšie udalosti 2010
Mesiac bláznov sa neobišiel bez skutočne pravých, zaručených a overených správ. Aprílom už nie je, že Kojima chce odísť z herného biznisu.

Warner ohlasuje F3AR, Epic Bulletstorm a aby toho nebolo málo, tak aj Gears of War 3, objavuje sa zmienka aj o remaku X-COM. Microsoft pre zmenu predstavuje mŕtve telefóny Kin One a Kin Two.

Halo Reach sa bude predávať aj v krutej limitovanej edícii, do Európy sa chystá vtrhnúť najhard core RPG Demon's Soul, víťazom druhého ročníka GT Academy sa stal Francúz Jordan Tresson, nazreli sme do zákulisia Heavy Rain a Kratos mal rozbiť hubu Odinovi a stať sa Smrťou samotnou.

Jason West a Vince Zampella sú teraz už pod krídlami EA, bývalí zamestnanci Infinity Ward okamžite zakladajú štúdio, preberajú z Activision ľudí a cítia sa byť na smrť urazení za nevyplatené milióny v odmenách.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v štvrtom čísle Sector Magazínu.

Máj

Najväčšie udalosti 2010
Na Slovensku vraj končí CD Projekt, neskôr sa ukáže, že ide iba o premenovanie. Ako distribútor funguje ďalej pod názvom Comgad. Media Molecule ohlasuje LittleBigPlanet 2, EA straší s Dead Space 2, novou stratégiou od Creative Assembly sa stal Shogun 2: Total War, Future Mark predvádza 3D Mark 11 a objavujú sa vôbec prvé správy z frontu Killzone 3, ale aj o nikdy nezrealizovanom projekte Armada of Damned na motívy Pirátov Karibiku.

Limitovaná edícia Fallout: New Vegas nezostala nič dlžná mestu hriechov, na XBL debutuje slovenská hra Aqua, na leteckých dňoch v Pieštanoch počasie prekazilo pokus o zápis do Guinnesovej knihy rekordov v hraní hier v niekoľko kilometrovej výške.

Japonský bestseller Dragon Quest IX sa dostane aj do EU, ale letný temrín mu skôr ublíži ako pomôže. Baterky Alana Wakea nedosvietili na známky najvyššie.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v piatom čísle Sector Magazínu.

Jún

Najväčšie udalosti 2010
Československý videoherný trh prekonáva s obratom 1,871 miliardy českých korún hudobný priemysel, týmto výrokom sa uvádza do povedomia novozaložená Asociácia herného priemyslu. Slovenskú futbalovú reprezentáciu to netrápi, tá na sústredení hrá na Xboxoch a celý herný biznis zaostruje na Los Angeles, kam vyráža aj Sector mapovať E3, odkiaľ reportujeme zo zákulisia.

Jedna šokujúca správa strieda druhú, miliónové divadlo Ciqcue du Soleil ukazuje unavených artistov a vysiela do sveta správu o tom, že Natal je Kinect. Fiktívny viceprezident pre všetko Kevin Butler vyzýva hráčov, aby spojili sily a všetci účastníci Microsoft konferencie odchádzajú domov s novým Xbox Slim.

Xbox Live sa rozšíri v priebehu jesen aj do Českej republiky, to už ale náš objektív má namierené na Booth Babes, ktoré sme rozdelili do prvej a druhej galérie. Z E3 sme priniesli šťavnatý report aj informovali o odhalení handheldu Nintendo 3DS.

Harry Potter si rozdeľuje poslednú čarodejnú výpravu do dvoch dielov, ale to ešte nevie, že to bude katastrofa. Z Ruska sa k nám valí mimoriadne zaujímavý racing Off-Road Drive, na E3 zase hviezdi MotorStorm: Apocalypse. Red Faction sa v pokračovaní Armageddon sťahuje pod povrch Marsu, potemnel aj ohlásený Dungeon Siege 3. V Brne sa maká na remaku Rush'N'Attack, Mafia II bude komunikovať hezky česky, Sony uvádza do prevádzky spoplatnenú službu PS Plus, Nintendo sa učí štrikovať s Kirbym.

Rockstar vypálil rybník všetkým špičkovým westernom Red Dead Redemption, odnáša si ďalšiu dokonalú známku 10/10.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v šiestom čísle Sector Magazínu.

Júl

Najväčšie udalosti 2010
Vybrať jednu udalosť uhorkového mesiaca júl je jednoduché – svetová premiéra najrýchlejšie sa predávanej RTS StarCraft II.

Ubisoft chce, aby ste FPS hrali na záhrade s Battletagom, James Bond sa vracia pod taktovkou Bizarre, EA s pompou ohlasuje Dragon Age II, Crysis II nešokuje už len realistickou grafikou, ale aj ultra limitovanou edíciou s nanovakom, Rockstar zase predáva svoju históriu za luxusnú cenu.

S redizajnovaným Xboxom a Kinectom sa menia aj obaly, Kinect v zápätí ohuruje vysokou cenou. Linkin Park si zabékali s Medal of Honor, Sony je aj vďaka PS3 v čiernych číslach, séria Driver má namierné do San Francisca a NFS Online otvára svoje servery, ako vieme, nie je to žiadna sláva.

Kontroverzný American McGee opäť ukáže, aká hlboká je králičia nora, že bude viesť k Alice Madness Returns o tom niet pochýb.

V redakcii sme stanovali s Xboxom v tráve, poriadne prevetrali MGS Peace Walker aj sa sklamali v APB.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v siedmom čísle Sector Magazínu.

August

Najväčšie udalosti 2010
PS3 je hacknutá. Bodka. EA prepadá mottu LittleBigPlanet a pripravuje Create, Codemasters posadí za volant Dirt 3 Kena Blocka, Cauldron v spolupráci s Activision vyvíja plastovú super light gun.

S bombastickou limitovanou edíciou Gran Turismo 5 môžete vyhrať skutočné SLS AMG, s limitkou Black Ops sa zase dá špehovať frajerka. Zatiaľ čo je v tichosti oznámené pokračovanie obľúbenej diabloviny Torchlight, nemeckú GamesCom to skutočné Diablo III zobralo útokom.

John Carmack rozbehal Rage na iPhone, ale všetka pozornosť sa sústreďuje na Kolín, kde padá jeden rekord za druhým. Kinect má výbornú odozvu, Portal 2 namáha šedú mozgovú kôru a lokalizácia Mafia II zase trápi Cenegu. O pár dní nato spľasne bublina hypu a objavujú sa veci, ktoré sa do hry vôbec nedostali.

Medal of Honor sa dostáva na titulky bulváru, svetu sa nepáči, že hráči môžu v koži talibancov strieľať v multiplayeri dobrých vojakov. Okrem motion šialenstva sa začínajú množiť porty úspešných malých aplikácií, jednou z nich je aj Flight Control pre PS3. Najpredávanejšou v UK asi nebude, tam fičí FIFA a Kto chce byť milionárom.

Všetci by radi sedmospáča Alana Wakea na PC, možno aj preto starnúci Tony Hawk skočil na snowboard. StarCraft II potvrdzuje kvality aj v prvej našej videorecenzii a Namco dvíha hodenú rukavicu Ubisoftu a do vzdušného priestoru pre istotu vysiela smrteľný Ace Combat: Assault Horizon.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v ôsmom čísle Sector Magazínu.

September

Najväčšie udalosti 2010
Duke Nukem stále žije, stará sa o neho Gearbox, ktorý nakoniec projekt dotiahne do finále!

S PlayStation Move sme zašli na párty a potom recenzovali, nový Bioshock ponesie názov Infinite, debutujúce obrázky Batman: Arkham Asylum nás posadili na zadok, Ubisoft už štandardne odkladá PC verziu Assassin's Creed: Brotherhood. 2K Czech po dokončení Mafie II šaškuje na kurtoch Top Spin 4. Ponuka, ktorá sa neodmieta?

Dante má smolu, nový Devil May Cry už nie je emo, Capcom nanovo definuje slovko epika s Asuras Wrath a japonské legendy Shinji Mikami, Suda 51 a Akira Yamaoka sa bavia na superhorore Shadow of the Damned. Last Guardian stále nikde, ale klasiky ICO a Shadow of the Colossus budú vydané na jednom disku v HD.

Sector sa fláka v Tokiu, fotí prvú, druhú, tretiu galériu chutnučkých Booth Babes, nachádza posledné miesto odpočinku Sephirotha, aj kde trávi Snake čas, keď nebojuje proti Liquidovi.

Hideo Kojima rekapituloval a venoval sa suvenírom, z ktorých za zmienku stoja predovšetkým maniakálne prepracované figúrky. Ni No Kuni je hrou tohtoročnej Tokyo Game Show, LittleBigPlanet 2 sa odkladá a na Slovensku sa pracuje na simulátore stolného futbalu.

PlayStation má 15 rokov v Európe, v Halo Reach finišuje fight a Sid Meier si podrobil PC obec Civilization V.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v deviatom čísle Sector Magazínu.

Október

Sector plánuje v Bratislave prvú lifestylovú show NextGen Expo.

Najväčšie udalosti 2010
Gear of War III je odložený, spolu sa odkladá, ale nie až na budúci rok Gran Turismo 5. Codemasters nezvláda tlak licencie F1 a verejne sa za chyby v hre ospravedlňuje, každý rok však chce vydávať nový diel. Valve na prekvapenie všetkých ohlasuje DOTA 2, THQ sa bude učiť kresliť na tablete uDraw, Digi Guys to rovno zabalili s ambicióznym projektom WarDevil.

Ni No Kuni nemusí byť ani v limitovanej edícii a aj tak dostane 400 stranovú knihu, v Čechách prebieha lokalizácia Witcher 2, Telltale sa vracajú v čase späť v hernej adaptácii kultovky Návrat do budúcnosti.

Do premiéry Kinectu je ešte mesiac, ale už vieme, že najmilšou hrou sú Kinectimals a must have titulom Dance Central. V kuloároch sa šušká o PSP2, ale za kompletnú rockovú kapelu zaplatíte na drevo už teraz 500 EUR. A možno ste zistili, že patríte medzi väčšinu, ktorá Assassin's Creed 2 alebo ktorúkoľvek inú hru ani nedohrala.

Prevetrali sme Test Drive Unlimited 2, skritizovali Medal of Honor. 

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v desiatom čísle Sector Magazínu.

November

Pýtate sa, ako bolo na NextGen Expo? Bombovo! A boli aj Booth babes. Aj Kinect.

Najväčšie udalosti 2010
Steven Spielberg bol tak náročný, že jeho projekt musel byť zrušený. Epic rozbil bank s najkrajšou hrou pre iPhone, farmári si už zuby brúsia na Farming Simulator 2011 a fanúšikovia logických rýchlikov na nákazlivý vírus Bejeweled 3. Po katastrofálnom štarte sa siaha po radikálnom riešení a APB bude zadarmo.

Za štandardnú edíciu Witcher 2 by sa nehanbili ani limitované, a čo potom taká zberateľská? BioWare tajomne ohlasuje svoj nový projekt, EA sa s tým nepára a vypúšťa prvé materiály o Shift Unleashed 2, Čína s pajcnutým Move a Kinectom hrá mŕtveho chrobáka. Autori priznali farbu a odhalili, prečo bol Duke Nukem Forever toľko krát odložený.

Konečne vychádza Gran Turismo 5 a začínajú sa množiť rôzne porovnania, my sme však v Madride na odhalení prototypu X1, debatujeme s Yamauchim a v zápätí sa zahajuje 24 hodinovka v tomto racingu, ktorá sa nezaobišla bez následkov.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v jedenástom čísle Sector Magazínu.

December

Najväčšie udalosti 2010
Microsoft odmeňuje majiteľov Xboxov bodmi, tesne pred koncom roka sa skloňuje čoraz častejšie názov PlayStation Phone, ktorý bude novej Lare Croft zbytočný. Je na ostrove sama a pozor, je neskúsená!

V zámorí sa odovzdávali ceny VGA Awards, vy ste zase vyberali miss NextGen Expo.

Gran Turismo 5 sa predáva ako teplé rožky, Kinect konečne už vie obsluhovať aj erotické hry, World of Wacraft: Cataclysm sa stáva najrýchlejšie predávanou PC hrou všetkých čias.

Na záver roka sú ohlásené Forza MotorSport 4, tajomný Elder Scrolls Skyrim, dobrodružný Uncharted 3 a hlavne Mass Effect 3.

Limitovaná edícia Killzone 3 sa bude dodávať v helme Helghasta, LA Noire si už netyká s Mafiou, ale rovno s filmom. Pred Vianocami sme sa zľakli dema Dead Space 2 a zozbierali pozdravy od vývojárskych firiem.

Kompletné zhrnutie mesiaca nájdete v dvanástom čísle Sector Magazínu.


napísal spacejunker 7.1.2011
Páči sa mi!
NAJVÄČŠIE UDALOSTI 2010


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19874)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk