Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Čakáme plnohodnotný nástup nextgen konzol od Sony a Microsoftu, ale aj niekoľko nových kusov

pridal matus_ace 3.1.2021 o 19:44 pod hry
Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

HRY > NOVINKY >

Po hardvérovej stránke by pri letmom pohľade mohol rok 2021 vyzerať pomerne nudne, minimálne pre konzolového hráča, no aj tak sa to na konzolovom trhu udeje naozaj veľa. V prvom rade očakávame plnohodnotný nástup nextgen konzol od Sony a Microsoftu. Tie síce oficiálne launchovali už v novembri 2020, ale ich zásoby na skladoch neodkázali pokryť ani len predobjednávky a to prakticky všade, takže to bol skôr akýsi soft-launch. Väčšina hráčov sa tak k novým konzolám dostane až tento rok, prvé doplnenie zásob čakáme už teraz v januári, väčšie dodávky prídu v ďalších mesiacoch.

 

Aké konzoly nás teda čakajú v roku 2021?

PlayStation 5

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Niektorí z vás už možno svoju PS5 majú doma, no obrovská hromada hráčov také šťastie nemali. Vo svete konzola vyšla 12. novembra, u nás o týždeň neskôr - 18. novembra 2020. Vyšla v dvoch verziách, štandardná verzia obsahuje 4K Blu-ray mechaniku, aby ste na nej mohli hrať diskové hry a sledovať BD filmy, pričom stojí 499€. Okrem nej je dostupná aj Digital edition, teda digitálna edícia bez diskovej mechaniky za 399€. Tam odpadá sledovanie filmov, hranie diskových verzií hier a teda aj bazár. S touto verziou ste odkázaní len na digitálny nákup hier. Viac o konzole sa dozviete v našej recenzii. V druhom článku sme sa pozreli na jej systém.

Dostať konzolu v týchto dňoch je nemožné, ale môžete si pozrieť ponuku v obchodoch, prípadne si niekde spraviť predobjednávku:

- Sony Playstation 5 nájdete na Heureke od: €  (na Alze za 499 eur)
- Sony PlayStation 5 Digital Edition nájdete na Heureke od: €  (Alza 399 eur)

 

 

Xbox Series X

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Podobne nedostupný je aj nový Xbox od Microsoftu, respektíve ten výkonnejší z nich. Microsoft sa totiž rozhodol hneď v úvode priniesť dve konzoly s rôznou cenovkou a rôznym výkonom. Xbox Series X taktiež stojí 499€ a je aktuálne najvýkonnejšou konzolou. Má síce pomalší, ale väčší SSD disk ako PS5. Taktiež dokáže prehrávať 4K Blu-ray filmy a viete na ňom samozrejme hrať diskové verzie hier. XSX navyše disponuje rozsiahlou spätnou kompatibilitou, dokážete si zahrať hry z predchádzajúcich generácií Xboxov a používať periférie z Xbox One generácie.

Viac o konzole sa dozviete v našej recenzii. Síce konzolu aktuálne nekúpite, ale tiež si môžete pozrieť ponuku v obchodoch, prípadne si spraviť predobjednávku:

-  Xbox Series X nájdete na Heureke od  €  (na Alza za 499 eur

 

 

Xbox Series S

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Jediná nextgen konzola, ktorú si aktuálne dokážete aj u nás kúpiť. Jej oficiálna cena je 299€, ale obchody ju už podliezajú a viete ju tak nájsť aj za 289€. Ponúka nižší výkon, má len 500GB SSD disk (z ktorého reálne využijete ešte menej) a taktiež nemá BD mechaniku, takže musíte zabudnúť na Blu-ray filmy a aj diskové verzie hier. Jej výkon ale stačí na nižšie rozlíšenia a ak nemáte 4K TV a hráte len na 1080p rozlíšení, môže vám stačiť, ideálne rovno aj s Game Pass predplatným. Zaujať môže tiež svojimi rozmermi, keďže je až prekvapivo malá.

Viac informácií o konzole sa dozviete v našej recenzii. Ak o ňu máte záujem, môžete si pozrieť ponuku v obchodoch:

Konzoly:

Xbox Series S nájdete na Heureke od € (na Alza za 299 eur).

 

Atari VCS

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Aj nová konzol od Atari síce vyšla už minulý rok, no nebol to plnohodnotný launch. Prvé kusy sa rozposlali len podporovateľom z crowdfunding kampane a reálny predaj začne v marci. Vyjde v dvoch modeloch (podľa veľkosti RAM) a 3 verziách. Najlacnejšia stojí 199$, stredná 299$ a najdrahšia 399$. Systém je postavený na Linuxe, môžete si tam nahodiť aj Windows a používať konzolu ako PC. Má vlastné hry (aj zopár exkluzivít), retro klasiky a aj cloudovú službu. Atari tam rozbehlo spolupráce na rôzne strany, takže má aj obľúbené streamovacie a mediálne aplikácie, má vlastnú kryptomenu, využíva rôzne iné platformy a uvidíme, ako bude ďalej pokračovať.

Konzola je založená na slabšom PC hardvéri, konkrétne využíva dvojjadrový AMD procesor vychádzajúci z Ryzen 3 2200U, k tomu je tu Radeon Vega 3 APU do 4GB VRAM a môžete si vybrať, či chcete verziu so 4GB RAM, alebo 8GB RAM. Interné flash úložisko má 32GB a cez M.2 slot ho viete rozšíriť až o 1TB, prípadne použijete externý disk. K TV sa pripojíte cez HDMI 2.0 port, konzola má 4 USB3.0 porty, Bluetooth 5.0, gigabitovú sieťovku a 2.4/5 GHz 802.11ac Wi-Fi. Jej rozmery sú 29.5 cm × 15.0 cm × 4.8 cm a konzola váži 1,4kg.

 

Intellivision Amico

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Atari nie je jediná známa značka z 80. rokov, ktorá sa vracia s novou konzolou. Budúci rok vyjde aj Intellivision Amico, čo je projekt zameraný na iný koncept konzoly. Amico má ponúknuť hranie pre celú rodinu a exkluzívne hry. Takže sú tam najmä detské hry, málo akčných titulov a žiadne krvavé. Konzola si však zabezpečila veľkú exkluzivitu a to pokračovanie legendárnej Earthworm Jim série. Za konzolou stojí množstvo známych osobností herného priemyslu a medzi nimi je napríklad J Allard, ktorý stál za Xboxami aj Xbox Live. My sme si ho ulovili na interview.

Konzola vyjde 3. apríla a základná verzia bude za 249$. Limitky (v iných farbách) budú stáť 279$. Konzola ponúkne svojské ovládače s dotykovým displejom aj pohybovým ovládaním a taktiež custom systém založený na Linuxe, ktorý má byť veľmi flexibilný. Viac však o ňom nevieme, ani o aplikáciách. Hry sa budú kupovať online cez Amico Game Shop a aktuálne je ich oznámených 85.

Rovnako veľa nevieme ani o hardvéri. Procesor je osemjadro 1.8 GHz založené na Snapdragone, čo je doplnené 2GB RAM a 32GB flashu. Úložisko rozšírite cez slot na microSD karty. Konzola má HDMI port (1080p), Bluetooth, Wi-Fi, RFID, jeden USB-C port a bezdrôtové nabíjanie pre ovládače. Jej rozmery sú 279.40 × 241.30 × 63.50 mm.

 

Analogue Duo

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Analogue je americká firma, ktorá je na trhu už od roku 2011 a za tú dobu priniesli 4 konzoly. Nie sú to však moderné konzoly, ale retro konzoly a v rovnakom duchu bude aj ich tohtoročná ponuka, kde prinesú Analogue Duo za $199, avšak len vo veľmi limitovanom náklade. Dátum zatiaľ nepoznáme. Predchádzajúce Analogue konzoly stavali na kvalite a tu to nemá byť inak, akurát sa bude sústrediť na iné platformy. Ponúkne systém založený na FPGA a môžete na nej hrať hry z TurboGrafx-16, PC Engine, SuperGrafx, TurboGrafx CD, PC Engine CD-ROM a Super Arcade CD-ROM, pričom konzola podporuje pôvodné cartridge aj CD.

Rovnako podporuje aj pôvodné ovládače, ale ak ich nemáte, môžete hrať s modernými bezdrôtovými ovládačmi 8BitDo TG16 s 20 hodinovou výdržou a bez oneskorenia. Konzola bude region free, ponúka HDMI port (1080p/720p/480p), 2 USB porty, slot na SD kartu, Bluetooth a wifi. Jej rozmery sú 177 x 267 x 34,7 mm.

 

Nová NeoGeo konzola od SNK

SNK je ďalšie známe meno z minulosti, ktoré má najväčšie chvíle slávy dávno za sebou. Stále ale robia nové hry a vôbec nie sú zlé, pozrite sa napríklad na ich Samurai Shodown. Okrem toho ale majú aj biznis s retro konzolami, ktorých priniesli už niekoľko v rôznom štýle. Mali sme tu niekoľko verzií NeoGeo Mini, ktoré mali podobu automatu s vlastným displejom, ale viete ho pripojiť aj k TV a zahrať si dvaja. Vo forme arcade sticku je tu zase NeoGeo Arcade Stick Pro, na ktorej si zahráte, pochopiteľne, hlavne kopu bojoviek.

No a v polovici decembra na svojom twitteri oficiálne oznámili, že nám tento rok prinesú ďalšiu konzolu, no to je doteraz všetko, čo prezradili. Máme tu ale aspoň náznak toho, že bude konzola disponovať wifi pripojením a zjavne aj rebríčkami, kde budete môcť súťažiť s ostatnými hráčmi z celého sveta. Pravdepodobne to však opäť bude len retro záležitosť, ale s online možnosťami.

Zatiaľ sa môžete pozrieť po NeoGeo Arcade Stick Pro 

NeoGeo Arcade Stick Pro kúpite za 131 eur

 

Evercade

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Tento rok nám prinesie hneď niekoľko zaujímavých retro handheldov a medzi nimi bude aj Evercade od Blaze Entertainment. Ten oficiálne spolupracuje s hromadou distribútorov a má vlastné cartridge ako herné médium. Cartridge sú delené práve podľa distribútorov alebo podľa platforiem a hry sú oficiálne licencované. Takže si len vyberiete, o akú kolekciu máte záujem. zatiaľ je oznámených 19 kolekcií a medzi nimi Atari kolekcia, Atari Lynx kolekcia, Namco Museum kolekcia, Interplay kolekcia, Worms kolekcia, Codemasters kolekcia a ďalšie, pričom s oznamovnaím kolekcií ešte neskončili.

Handheld vyjde 22. mája za 80$ v základnej verzii (Premium verzia stojí 100$). Len niektoré cartridge majú zverejnené ceny a napríklad Codemasters kolekcia bude za /€17.99. Samotný handheld obsahuje 1.2GHz Cortex-A7, má 4,3" displej s rozlíšením 480x272 pixelov a aj miniHDMI na pripojenie k TV. Obsahuje 2,000-mAh batériu a nabíja sa cez Micro USB port.

 

Playdate

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Zaujímavým retro handheldom bude aj Playdate, ktorý síce ešte nemá dátum vydania, ale bude stáť 149$. Beží na otvorenom systéme, takže preň môže vytvárať hry ktokoľvek a autori už aj zverejnili SDK, pričom sú otvorení naozaj iným hrám, o čom svedčí aj to, že jedným z ovládacích prvkov je páka. Srdcom handheldu je CPU STMicroelectronics STM32 F746 180 MHz, ktoré je doplnené 16MB RAM a 2GB flashu. Zaujímavosťou je aj 2,7" Sharp Memory LCD displej s rozlíšením 400x200 pixelov. Ten má podobné vlastností ako e-paper displeje, nízku energetickú náročnosť, ale aj oveľa rýchlejší refresh. Navyše sa tak dá sledovať vo všetkých svetelných podmienkach a má 170° pozorovací uhol.

Handheld tiež ponúka Wi-Fi (b/g/n) @ 2.4 GHz a práve takto si doň budete sťahovať nové hry. Nechýba tu Bluetooth 4.2, USB-C a vstup pre jack. Handheld váži len 86 gramov.

 

Sega Game Gear Micro

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Sega pri príležitosti osláv svojho 60. výročia priniesla celú sériu mikro handheldov, ale len v Japonsku. Síce nie je oficiálne potvrdené, že by sme sa ich tento rok mali dočkať aj mimo Japonska, je to však pravdepodobné. V prepočte stoja približne 40 eur a každý z má nielen inú farbu, ale aj inú štvoricu hier, pričom sú to všetko stálice z histórie Segy. Je tam napríklad Sonic, Shining Force Gaiden, Out Run, Megami Tensei Gaiden a ďalšie hry.

Musíte si ale uvedomiť, že tieto handheldy nie sú veľmi prispôsobené na reálne hranie. Sú totiž naozaj drobné a majú len 80mm x 43mm x 20 mm, pričom displej má len 1,15" a rozlíšenie 240 x 180. Je tak veľký asi ako poštová známka. Ak na ňom chcete aspoň niečo vidieť, potrebujete pribalené príslušenstvo Big Window, čo je replika pôvodného zväčšovacieho skla z Game Gearu. Handheld napájajú 2 AAA batérie a je tu aj Micro USB port ak chcete hrať bez batérií. Z handheldu ide síce mono zvuk, no ak preferujete stereo, stačí pripojiť jack.

 

Analogue Pocket

Aké konzoly uvidíme v roku 2021?

Asi najzaujímavejším tohtoročným handheldom bude Pocket od Analogue, ktorý vyjde v máji v dvoch verziách (biela a čierna) za $199.99. Handheld bez emulácie už pri vydaní ponúkne kompatibilitu s viac ako 2780 hrami z Game Boy, Game Boy Color a Game Boy Advance handheldov, keďže podporuje ich cartridge. Taktiež cez adaptéry viete použiť aj cartridge z Game Gear, Atari Lynx a tiež Neo Geo Pocket a Neo Geo Pocket Color. Fungujú hry zo všetkých regiónov. Ponúka 3.5" LCD displej s rozlíšením až 1600×1440 a hry upscaluje. Na 4300mAh batérii vydrží 6-10 hodín hrania. Všetky tlačidlá sú programovateľné, obsahuje stereo reproduktory aj slot na microSD karty. Nechýba výstup na slúchadlá, USB-C a link port na prepojenie až 4 handheldov pre multiplayerové hranie. Jadrom handheldu sú procesory Altera Cyclone V a Altera Cyclone 10.

Cez dokovaciu stanicu viete handheld pripojiť k TV a získať 1080p obraz, pripojiť takto viete až 4 bezdrôtové ovládače, tiež viete pripojiť dva káblové ovládače. Vďaka GB Studio môže ďalšie hry pre Pocket vytvárať prakticky každý. V balení nájdete aj MIDI a Sync káble, takže to nie je len o hraní, ale s Pocket viete aj vytvárať hudbu. Obsahuje vlastnú digitálnu audio pracovnú stanicu Nanoloop, s ktorou môžete tvoriť hudbu, ale aj naživo hrať.

 

Nintendo Switch "Pro"?

Už naozaj dlho sa nám objavujú rôzne dohady o tom, že Nintendo pripravuje ďalšiu a výkonnejšiu verziu svojej Switch konzoly. Prakticky každý rok niekto príde so správou, že sa už na novej verzii pracuje, no doteraz sa to nikdy neukázalo ako pravda. Pohľad do histórie Nintenda (a najmä jeho handheldov) nám však hovorí, že 3-4 roky po uvedený platformy nakoniec prišli s výkonnejšou verziou. Nepredstavujte si to však tak, že tu zrazu budeme mať platformu, ktorá rozbehá štandardné hry v 4K a zahráte si na ňom Cybeprunk 2077. Pravdepodobne sa v blízkej dobe dočkáme len revízie s mierne vyšším výkonom, aby sa zachovala úplná kompatibilita, ale zároveň konzola nemala až také problémy s niektorými hrami.

V rámci rôznych únikov treba sledovať najmä tie, ktoré hovoria o devkitoch. Ak totiž Nintendo plánuje novú verziu, vývojári budú musieť pracovať na nových devkitoch a možno sa tým niektorí z nich aj pochvália.

 

Niečo ďalšie?

Okrem vyššie uvedených konzol sa tento rok určite dočkáme aj mnohých ďalších zariadení. Len v retro sfére toho stále vzniká naozaj veľa. Nové handheldy aj mini automaty môžu priniesť My Arcade, keďže na nich pracujú prakticky stále a určite majú v rukáve ďalšie licencie, ktoré pretavia do tejto podoby. Taktiež AtGames určite prinesú ďalšie verzie svojich retro konzol, prípadne rozšíria Legends rodinu zariadení, ktoré minulý rok úspešne rozbehli.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19964)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk